Hatalmas mennyiségű pajcsiut foglaltak le a kínai élelmiszerbiztonsági hatóság emberei egy lepárló üzemben, miután potencianövelő szert találtak a palackozott italokban.

bottomsup_baiju_flickr_flickr_Munkeyspasm

Ez Kína déli tartományában, Csianghsziben történt, ahol a terméket piacra dobó cég tulajdonosa nem is titkolta, hogy italának potencianövelő ereje van. A pajcsuiba ugyanis porrá őrölt Slidenafilt kevertek, közismertebb nevén Viagrát, amely a legnépszerűbb ilyen szer jelenleg a világon.

A razzia során a kínai hatóságok több mint 5357 üveget foglaltak le az üzemben, ezek piaci értéke 113 ezer dollár körül van. A rendőrök emellett rengeteg porrá őrölt Viagrát is találtak apró kis tasakokban, amit szintén lefoglaltak bizonyítékként.  A hatóságok jelezték, hogy az ügyben még tart a nyomozás, és jelenleg két olyan lepárló üzemről tudnak, ahol hasonló „potencianövelő alkoholos italokat” állítanak elő.

Közben a kínai élelmiszerbiztonsági hivatal egyik munkatársa elmondta, hogy az ital több szempontból is rendkívül veszélyes. A Viagra alkohollal keverve ugyanis halált okozhat, emellett a „hatékonysága” is jócskán megnőhet, ami szintén életveszéllyel járhat.

A pajcsiu az egyik legkedveltebb és legerősebb égetett szeszesital Kínában, amit rendszerint cikóriából és gabonából készítenek. Különlegessége, hogy nyolcszor erjesztik az alapanyagokat, majd kilencszer párolják le.  A története a 18. századig vezethető vissza. A kínai császárok egyik kedvelt itala volt. Magas alkoholtartalma és szokatlan íze miatt azonban nem tudta meghódítani a világot, ezért továbbra is a kínaiak körében számít népszerűnek. A legismertebb márka a Maotai, Kujcsi tartományból.

Előző cikkÁthelyezett munkanap
Következő cikkMinden nap lehet énekóra az iskolában