Veszélybe került 4 ősi platánfa a Duna-parton. Legalábbis erről szól az a szakértői jelentés, amelyet a dunakeszi önkormányzat számára készítettek. A helyszín a dunakeszi rév környéke és egy modern, épülő luxusház előtt útszakasz.

Mivel a rév közelében ez a 4 fa településképi szempontból meghatározó helyen fekszik, gyakorlatilag a Duna-sor ligetes sétányának a „kapuja”, annak megtartása a városkép védelme érdekében meghatározó. A megmaradásuk érdekében ezért a 4 fát ideiglenes védelemre javaslom addig, amíg azok vizsgálata meg nem erősíti, hogy egészségi állapotuk, így a hosszú távú fennmaradásuk miatt a városképi szempontok mellett szintén érdemesek a védelemre – ez áll abban a szakértői javaslatban, amelyet még május végén írtak a képviselők számára.

Aki a dunakeszi rév környékén jár az láthatja, hogy épül egy új, luxusháznak mondható épület. Az önkormányzat amiatt aggódik, hogy miközben nem tudja, mi a szándéka a tulajdonosnak az akár vállalkozásra is alkalmas épülettel, könnyen lehet, hogy a fákat ki akarják vágni. Erre is utal a már idézett szakértői jelentés. Így fogalmaznak benne: A kikötés ellenére a tároló kialakításának felülvizsgálata nem történt meg, azt a terveknek megfelelően kialakították, így az ingatlan előtt álló 4 db idős fa léte veszélybe került.

A fotónkon is jól látható, hogy a fák akadályozzák egy gépkocsikijáró vagy egy, akár kisebb leendő üzlet forgalmát. Kérdésünkre a városházán azt mondták, hogy figyelemmel kísérik a beruházást, és minden törvényes erővel fellépnek a fák védelmében. A jelentést ma terjesztik a képviselők elé.

Előző cikkDunakeszi pénzből fejleszthetik a káposztási vasúti aluljárót
Következő cikkSzavazás a Futakesziről! Ön mit javasol?