Az inflációnál is jobban emelkedtek az ingatlanárak Dunakeszin. Arra a kérdésre kerestük a választ, hogy egy (kettő) átlagfizetésből mire futja a városban, azaz mennyi ideig kell spórolni.

Nem várt fordulatokat hozott 2021. A világjárvány lecsengésének, majd a lakossági támogatások és egyéb gazdasági ösztönzők hatására a vártnál hamarabb jött az ingatlanpiaci korrekció. Ennek eredményeképp a kínálati árak rohamos ütemű drágulásnak indultak országos szinten. De mégis mennyibe kerül egy ingatlan négyzetmétere átlagosan és mennyi ideig kellene spórolni rá Dunakeszin, ha az átlagkeresetet vesszük alapul? Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ következő elemzésében.

Folyamatos az áremelkedés a dunakeszi ingatlanpiacon

Dunakeszi ingatlanpiacán az elmúlt nyolc hónap alatt közel 14%-kal nőtt az egy négyzetméterre jutó átlagár a regisztrált adatok alapján. Az amúgy is drágább árfekvésű település a főváros közelsége miatt egyre népszerűbb lett a pandémia lecsengése után, és újabb költözési hullám vette kezdetét az év elején. A meghirdetett ingatlanok négyzetmétere 2021. január és augusztus között több, mint 75 ezer forinttal nőtt. Ez a gyakorlatban akár plusz 7-8 millió forintot is jelent a vételárban az év eleji adatokhoz képest. Az országos átlagár felett található dunakeszi ingatlanárak havonta átlagosan 2%-kal nőttek.

A meghirdetett családi házak négyzetméterenkénti átlagára az év eleje óta hasonló mértékben – 13,5%-kal – nőtt. Idén januárban az egy négyzetméterre jutó átlagár 550 ezer forint volt, majd februárra el is érte a 600 ezer forintot. Március és augusztus között átlagosan 628 ezer forint volt a családi házak négyzetmétere.

A családi házak 14%-kal, a lakások 15,7%-kal drágultak átlagosan az év eleje óta.

A Dunakeszin meghirdetett téglalakások átlagára rohamos ütemben – csaknem 24%-kal – nőtt az eltelt hónapok alatt. Februártól júliusig havonta átlagosan 3,4%-kal nőtt az egy négyzetméterre jutó átlagár, majd a portál adatai alapján egy hónap alatt közel 17%-kal ugrott meg a téglalakások átlagos négyzetméter ára. Ezzel a regisztrált adatok alapján augusztusban 781 ezer forint volt a Dunakeszin meghirdetett téglalakások négyzetméterenkénti átlagára.

A téglalakásokkal szemben a panelek piacán enyhébb drágulás ment végbe az idén, az egy négyzetméterre jutó átlagár 7,5%-kal nőtt január és augusztus között. Míg az év elején átlagosan 529 ezer forintba került egy négyzetméter, addig ez augusztusban 569 ezer forintot jelentett.

A Központi Statisztikai Hivatal felméréséből kiderül, hogy a budapesti régióban a kedvezmények nélkül számolt havi nettó átlagkereset összege 351 ezer forint 2021 első félévében. A portál ezt alapul véve vizsgálta meg, mégis mennyi időbe telik összegyűjteni egy ingatlanra valót Dunakeszin. Az itt meghirdetett családi házak átlagos kínálati ára 60 millió forint körül mozog, így a fővárosi átlagkeresetet alapul véve közel 14 évnyi fizetést kellene félretenni. A téglalakások átlagára 40 millió forint, így – ha téglalakást vásárolnánk –, 9 évnyi átlagkeresetet kell megspórolni. A Dunakeszin található panellakások kínálati ára átlagosan 30 millió forint a portál elemzése szerint, így egy panellakás ára 7 évnyi teljes átlagfizetésből fedezhető.

Előző cikkA rendőrség cáfolt egy elterjedt közvélekedést a családirtás ügyében
Következő cikkÚjabb Dunakesziről indult kajakost ismerhettek meg a tévénézők