Valószínűleg nincs egészségre ártalmas azbeszt a fóti hulladéklerakóban. Független vizsgálatok ugyanis azt igazolják, hogy a városligeti volt Hungexpo-irodaházaknál talált azbesztcement nem jelent veszélyt a környéken élőkre és a park látogatóira. Az egészségre veszélyes szórt azbeszt nem található a területen – közölte a Városliget Zrt. az MTI-vel.

Mit arról korábban beszámoltunk a Pest Megyei Kormányhivatal vizsgálhatja a fóti hulladéklerakás ügyét. A vs.hu híre szerint a városligeti törmelék egy részét ugyanis egy régi fóti bányatelepen rakták le.

A Városliget Zrt. közleményében a fővárosban talált hulladék vizsgálatára összpontosít, de ez kihatással lehet a fóti telepre szállított sittel is.

A dokumentumban most azt írják, hogy “a műszaki ellenőr július 16-án a bontási terveken nem szereplő, azbesztpalának tűnő anyagot azonosított az építési törmelékben a leendő Magyar Zene Háza területén a bontási munkáknál. A gyanús anyagot a kivitelező az előírásoknak megfelelően körbekerítette és felfüggesztette a munkát az érintett területen.

A cég kezdeményezésére Borsody Gábor, a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének elnöke független vizsgálatot végzett, ami megerősítette, hogy a volt Hungexpo-irodaházak területén kizárólag a vállalat műszaki ellenőre által feltételezett helyeken található meg az azbesztcement-tartalmú építési hulladék, amelynek kezelését minden előírást betartva végzik.

Hangsúlyozták: a területen, ahogy korábban is többször jelezték, nem található az egészségre valóban veszélyes úgynevezett szórt (szálas) azbeszt.

Előző cikkMegszűnnek a kátyúk a Pálya úton, indul a felújítás
Következő cikkMiért jön ennyi mulatós sztár Dunakeszire? A Lakótelepi mulatságra igyekeznek