Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országgyűlési képviselő-választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés – közölte a Nemzeti Választási Iroda szervezési főosztályának vezetője vasárnap reggel. Dunakeszin 97639 választópolgár járulhat elvben az urnákhoz. Mienk a legnépesebb választókerület.

Mucsi Tamás azt mondta: a 106 egyéni választókerület mind a 10 243 szavazóköre rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat.

Reggel óta a nemzetközi megfigyelők is figyelemmel követik a szavazást.

A szavazókörök zárásáig, este 7 óráig csaknem 7,7 millió választópolgárt várnak az urnákhoz – tette hozzá.

A parlamenti választáson 199 mandátumért folyik a verseny. 106 egyéni, és 93 listás hely sorsáról dönthetünk. A rendszer sajátossága, hogy lényegében az nyer, amely párt több egyéni képviselővel rendelkezik majd. A határon túlról érkező szavazatok 1, esetleg két listás mandátum sorsát döntheti el. 2018-ban egyet sem.

A győzelemhez 100 mandátum megszerzése szükséges. A kétharmadhoz 133 kell. Jelenleg a Fidesznek megvan a kétharmad. Érdekes fejlemény lenne, ha valamelyik kispárt, (Kutyapárt, Mi hazánk) bejutna, mert akkor egyenként kb. 4-6 mandátumra számíthatnak, ennyit vennének el listán a Fidesztől és a baloldali összefogástól.

Sorsolással dőlt el, hogy mely párt hányadik helyre került a szavazólapon. Íme a sorrend:

1. DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd
2. Normális Élet Pártja
3. Magyar Kétfarkú Kutya Párt
4. Megoldás Mozgalom
5. Mi Hazánk
6. Fidesz-KDNP

A pártok mellett egyéni indulókra is szavazhat. Dunakeszin a felsorolt pártokon kívül a Valódi Demokraták jelöltjére.

A választás Magyarországon reggel 6-kor kezdődik és este 7-kor fejeződik be. Kivételes esetekben tarthat tovább is, pl., ha egy választókörzetben sor alakulna ki, akkor a gyakorlat szerint a sorban állók még szavazhatnak. Fontos, hogy vinni kell a személyi igazolványt (jogsi is megfelelő) és lakcímkártyát. Ide kattintva megkeresheti, hogy hol szavazhat.

Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet (X vagy +). Borítékba nem kell beletenni, de mi úgy gondoljuk, hogy a biztonság kedvéért érdemes, nehogy megsérüljön. Egy választópolgár rontás miatt csak egyszer kérhet új szavazólapot.

Általános kampánycsend nincs, a választási törvény azonban előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteres sugarú területen belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni.

Vasárnap délig kérhetnek mozgóurnát azok a választópolgárok, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak vasárnap megjelenni a szavazóhelyiségben. A korábbi választásokon benyújtott mozgóurna-kérelmek a mostani voksolásra nem vonatkoznak, a választópolgároknak újra kell kérniük, ha ismét mozgóurnával szeretnének szavazni. Mozgóurnát kétféleképpen lehet igényelni: a kérelmeket ügyfélkapus azonosítással vasárnap délig lehet kérni, de lehetőség van arra is, hogy a választópolgár a szavazás napján délig meghatalmazottal juttassa el kérelmét a szavazatszámláló bizottsághoz, lényegében a saját körzetéhez.

Előző cikkIdőjárás ide vagy oda, a Bagossy-koncertre megtelt a szabadtéri sátor a Katonadombon
Következő cikkJönnek az első adatok, a részvételről tájékoztatnak