Kérdések és válaszok a VOKE-ban, ahol Dióssi Csaba, polgármester és a Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub további meghívott vendégei adtak választ a klub tagjainak kérdéseire.

A klub tagjai előre összeszedhették gondolataikat, kérdéseiket prezentálhattak írásos formában a város vezetői felé, a bátrabbak pedig a helyszínen érdeklődhettek a problémáikra megoldást kínáló alternatívákról.

Az esemény meghívottjai Dióssi Csaba, a város polgármestere, Csoma Attila, VOKE József Attila Művelődési központ igazgatója, Imre Zsolt, a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője, Somodi István, a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztály vezetője, Dr. Pál Miklós, a szakorvosi rendelőintézet igazgatója és Sipos Dávid, a Dunakeszi Önkormányzat Polgármesteri Kabinet- és Programiroda vezetője voltak.

A polgármester urat minden évben egyszer hívjuk meg, ez már egy hagyomány nálunk.  A Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub tagjaival összeszedtük a kérdéseinket, megszólítottuk a polgármester urat. Az összegyűlt kérdéseket elküldtük neki e-mailben, illetve személyesen is elvittem, kézben  válaszolta kérdésünkre Zupka Sándor, a Klub elnöke.

Az esemény első felében Dióssi Csaba sorra szedte az eddig megtörtént felújításokat, bővítéseket, korszerűsítéseket, majd az éppen futó projekteket, illetve a jövőbeli terveket is ismertette a jelenlévőkkel, mielőtt áttért a napirend második felére, a kérdések megválaszolására.

A polgármester kiemelte, hogy

Dunakeszi közlekedési problémáját elsősorban az átmenő forgalom adja.

A helyi úthálózat jelenleg teljesen alkalmas arra, hogy a dunakesziek közlekedését lebonyolítsa. Ami gondot okoz, az az, hogy jelentős az átmenő a forgalom. Az M2-es elkészültével kisebb lesz a nyomás – mondta.

A kettes úton elkészült egy okoszebra, a lakótelepen pedig elektromos töltőállomást helyeztek el. A kerékpárutakat érintő építési munkálatokról is beszámolt a város vezetője. A repülőtéri útnál elkezdődött a kerékpárút építése, és biztatják a várost, hogy a Határ úttól a Toldi lakóparkig beadott pályázatuk is sikeres lesz, ami azt jelenti, Dunakeszin teljessé fog válni a turisztikai célú kerékpározási lehetőség, elkerülve a várost.

Mi, akik Dunakeszin lakunk, és Pestre szeretnénk majd menni kerékpárral, számunkra is lesz lehetőség

– közölte Dióssi Csaba.

A Repülőtéri út aszfaltcseréje is tervben van, illetve a Határ út burkolata is megújul. Nyáron a Tallér és a Garas utca is el fog készülni. A Katonadombon parkolók fognak épülni, annak építési engedélyére várnak.

Beszélt a polgármester a járdákat érintő felújításokról is, illetve megnevezte, mely területeken lesz felújítva a gyalogút.

A tavalyi évben megnyitotta a város a Tóvárosi rendelőt, elkezdődött a Liget utca rendelő felújítása is, mely idén májusban véget ér. Ide kerül át az orvosi ügyelet, illetve ideiglenesen a mentők is a Liget utcába költöznek az SZTK-ból, amíg a végleges mentőállomás nem készül el. A szakorvosi rendelőkbe beköltözött a tüdőgondozó, ahol már a legmodernebb gépeket használják tüdőszűrésre.

Elmondhatjuk, hogy Dunakeszin az összes háziorvosi rendelő teljesen megújult és minden önkormányzati, háziorvosi rendelőt el fogunk látni beteghívó berendezéssel. Ez azért jó, mert előre be lehet jelentkezni, sokkal szervezettebbé válik a betegek ellátása. Azt várjuk, hogy a sorban állás a jobb szervezéssel jelentősen csökkenni fog – remélte a polgármester, majd elmondta, hogy a művelődési házba is érkezett defibrillátor, hiszen nagyon sok ember fordul meg az épületben.

A Duna-parton tanösvényt alakítottak ki és a szükségre válaszul felállt a játszótérőrség is, sőt

ettől az évtől strandőrség is lesz.

Elkészült Dunakeszi történetének második kötete is, mely felöleli azt az időszakot, melyet a  jelenlévők nagy része személyesen is átélt. A 800 oldalas kötetből rendkívül érdekes dolgokat lehet megtudni, például azt, hogy Katonadombot miért hívják Katonadombnak. Egy 48-as üteg a megfejtés.

Az írásban elküldött kérdések megválaszolása után a klubtagok személyesen is hangot adhattak problémáiknak, majd mindenki Csöpi nénije mondott köszönetet a testület áldozatos munkájáért és háláját fejezte ki a polgármester úrnak.