Hivatalosan megkezdődött az európai parlamenti választás kampányidőszaka. Az EU-választást május 26-án tartják.

A kampány végéig a pártok engedély nélkül készíthetnek kisebb nagyobb plakátokat. A kampány ideje alatt tehetnek közzé a jelölőszervezetek politikai hirdetéseket és reklámokat.

A kampányidőszakban választási gyűléseket lehet tartani, ezek a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartoznak. Aki közterületen nyilvános gyűlést szervez, azt a megtartása előtt legfeljebb három hónappal, a meghirdetése előtt legalább 48 órával köteles bejelenteni az illetékes rendőrkapitányságnak.

Közben az alapvető jogok biztosa és helyettesei arra kérik a 2019-es európai parlamenti választásokon listát állító valamennyi jelölő szervezetet és jelöltet, hogy a kampány során tartózkodjanak a gyermekek szerepeltetésétől rendezvényeiken, a velük és róluk készült képek kampánycélú felhasználásától, illetve az iskolák és óvodák népszerűségnövelő szándékú látogatásától.

Mától, szombattól kaphatják meg a Nemzeti Választási Irodától a pártok az ajánlóíveket a május 26-ai európai parlamenti választáson induláshoz. A választáson indulni szándékozóknak 20 ezer érvényes támogató aláírást kell összegyűjteniük.  (MTI)