Tiszta udvar, rendes ház Dunakeszin. Már nem csak kertes, hanem emeletes házak lakói is pályázhatnak az elismerésre.

Áprilisban indult újra a már harmadik éve folytatódó “Tiszta udvar, rendes ház” program. Nincs olyan hét, hogy ne adnának át legalább egy, de inkább két-három táblát – meséli Nyíri Márton környezetvédelemért felelős alpolgármester. Már csaknem száz család mondhatja magáénak a címet Dunakeszin.

Három feltétel kell hozzá: rendezett homlokzat, virágos, füvesített udvar és az, hogy a lakók valamilyen módon kapcsolódjanak be a szelektív hulladékgyűjtésbe. A pályázati kiírást ITT olvashatják.

“A Tiszta udvar, rendes ház mellett van egy másik lehetőség is, ezt kifejezetten a társasházakban élőknek találtuk ki, az ott lakók kezdeményezésre” – mondja Nyíri Márton. Ez a “Zöld balkon” pályázat. Itt a virágos, szép erkélyen van a hangsúly. Ebben is voltak egészen meglepő pályázatok –  meséli az alpolgármester. A lakótelepen Baricz Andrea például egy egész kertet rendezett be az erkélyén.

Mint megtudtuk, a lakók nagyon örülnek, amikor megkapják a táblát. De attól kezdve nagyon kell figyelniük. Vissza is vehetik a címet attól, aki már nem méltó rá, szégyenére válik a kertje a városnak, de erre egyetlen esetben sem került még sor.

Arra a kérdésre, hogy mi volt a legemlékezetesebb kert, amit Dunakeszin látott, Nyíri Márton elmondta, hogy egy idős házaspár szoborparkot rendezett be a kertjében, körülbelül 30 ókori szobor másolatából. Ezeket minden évben gondosan letisztítják.

Más számít fontosnak a múlt hét óta már háromgyermekes Walter család életében és portáján. Ők április végén vehették át a táblát az Ábrahám Pál utcai házuk kertjében. A családfő, Krisztián azt meséli a Postnak, hogy gyerekkorában a nagyszülei házán kint volt a Tiszta udvar, rendes ház tábla, és úgy gondolta, ő is szeretne ilyet. “Nagyon tetszik, hogy van egy ilyen kezdeményezés. Amint tudomást szereztünk róla, egyből megpályáztuk. Büszkék vagyunk a kertünkre, sokat dolgozunk rajta, rengeteget foglalkozunk vele. Szívesen megmérettettük a kertünket ezen a pályázaton.”

Walterék kertje gyerekközpontú: a térkővel burkolt részen trambulin, nyáron medence áll. Ezt virágzó növények és örökzöldek veszik körbe, és van egy nagy füves placc is, ahol a futballé a főszerep.

Előző cikkÚjabb vereség, Biatorbágyon kapott ki a VSD
Következő cikkLőgyakorlat után katonai helikopterek szállhatnak le Dunakeszin