A kormány 450 milliárd forinttal támogatja a beruházásokat – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az állami televízióban. A miniszterelnök ötpontos gazdaságvédelmi intézkedésről is beszélt, amelyet hétfőn indít a kabinet.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tesz 2020. április 6-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A 2020-as költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emeli a kormány – jelentette be Orbán Viktor. A gazdasági lépések között szerepel, hogy lépcsőzetesen visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, az első plusz egy hetet 2021 februárjában utalják. Ezt pontosan úgy fogalmazta meg Orbán Viktor: 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti juttatást fognak kapni. Ezt történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is.

A munkahelymegőrzés érdekében a rövidített munkavégzés esetén átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. Ami a munkahelyteremtést illeti 450 milliárd forint értékben beruházásokat támogatnak majd. A kormányfő kiemelt ágazatnak mondta, amelyeket újra kell indítani, a turizmust, az építőipart, a film- és kreatívipart, a mezőgazdaságot, az egészségipart, az élelmiszeripart, az építőipart, a logisztikát és a közlekedést.

A magyar vállalatoknak kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak több mint 2000 milliárd forint értékben.