Vízi- és sporteszközök bérlése, taktilis vezetősáv, biztonsági kamerák, kerékpáros szervizoszlop, zöldfelület-fejlesztés – újabb fejlesztések a népszerű dunakeszi szabadstrandon.

Dióssi Csaba polgármester, Tuzson Bence országgyűlési képviselő és Csoma Attila, a körzet önkormányzati képviselő járta ma be a területet. Bemutatták az elkészült fejlesztéseket, és meséltek arról, mi várható a strandon még idén nyáron.

Dióssi Csaba elmondta, hogy a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program pályázaton évről évre részt vesz a város, és bár ezt a pályázatot eredetileg a balatoni strandok fejlesztésére hozták létre, de sikerült elérni, hogy dunai partszakaszra is lehessen támogatást igénybe venni.

A sikeres pályázatnak köszönhetően 29,93 millió forint állami támogatásból az önkormányzat megteremti a vízi- és sporteszközök bérlésének lehetőségét, amelyekhez mentőmellényt is biztosít, biztonsági kamerákat és kerékpáros szervizoszlopot telepít a strand területére, valamint fejlesztik a zöldfelületet. A gyepfelület felújítása már elkezdődött, amelynek folyamatos vízellátásáért öntözőrendszert építenek ki.

A vízi- és pihenőeszközök között megtalálhatóak lesznek kajakok, kenuk, SUP-ok és napozóágyak is – ezek beszerzése már folyamatban van.

Korábban is sikerrel pályázott már a város. A nyert összeget önrésszel kiegészítve készült el többek között a mosdó, a stégek – tette hozzá a polgármester. Kiemelte, hogy a gyengén látóknak taktilis sávokat helyeztek el, ezzel is segítve a parton való tájékozódásukat.

Fontos információ, hogy a fejlesztés ellenére nem változik a strandhasználat, továbbra is ingyenes a strandolás.

Csoma Attila szerint érdemes kiemelni, hogy plusz egy vendéglátó ipari egység nyitott meg a parton, ez kifejezetten a kutyás strandhoz esik közel, itt kutyával is lehet enni (a kutyával való strandolásról bővebben ITT írunk).

A területen egyébként strandfelügyelet is működik. Az ő feladatuk elsősorban az, hogy a „gazda vigyázó szemével” jelezzék, ha valamire szükség van. Például gyakoribb szemétszállítás, játszóeszköz megjavítása, stb. De ők azok, akik megkérnek mindenkit a szabályok betartására is.

Tuzson Bence, a térség önkormányzati képviselője elmondta, nagy öröm látni, hogy ekkorát fejlődött a dunakeszi strand. „Az elmúlt öt évben a Duna magyarországi szakaszának egyik legszebb pihenőhelye lett ezt a partszakasz.” Gödhöz képest viszonyítva elmondta, hogy Dunakeszin jobban kihasználja a városvezetés az adottságokat. „A dinamikus fejlődésnek az a titka, hogy jómagam és a dunakeszi önkormányzat az olyan igényeket elégítik ki, amik az itt élőkben fogalmazódnak meg. Gödnek még fejlődnie kell ahhoz, hogy nyomába érjen Dunakeszinek” – tette hozzá a képviselő.

Összegezve: Megint nagyot lépett előre a strand, az eszközök bérlésére még kicsit várni kell, de amint elindul a szolgáltatás, mi szólni fogunk róla!

Előző cikkStrand – kutyával vagy kutya nélkül?
Következő cikkJól halad a Dunakeszi Diáknegyed építése