„Bármilyen szerepkörben is vagyok, egész életemben a városomért fogok dolgozni” – 25 év alpolgármesterség után máshol folytatja a munkát Erdész Zoltán. Dunakeszi alpolgármestere elsőként a Dunakeszi Postnak beszélt arról, hogy miért távozik az alpolgármesteri székből, és mi lesz ezután a feladata. 28 év képviselőség és 25 alpolgármesteri megbízatás után kormánytisztviselőként folytatja munkáját. Találgatások helyett jöjjenek a konkrét kérdések és válaszok.

Jól értesültünk arról, hogy az Igazságügyi Minisztériumban kapott megbízást?

Igen, valóban így van. Felkérést kaptam, hogy kormánytisztviselő legyek az Igazságügyi Minisztériumban. Augusztus 1-jével új igazságügyi miniszter lett az országgyűlési képviselőnk, Tuzson Bence személyében. Felkért, hogy legyek a stratégiai munkatársa. Mivel a két feladatkör jogilag összeférhetetlen, ezért a holnapi naptól megszűnik a képviselői és alpolgármesteri munkaköröm.

Milyen érzés, hogy 25 év alpolgármesterség után távozik Dunakesziről?

Képviselőként 1995. márciusa óta vagyok, alpolgármesterként pedig 1998 óta dolgozom Dunakeszin. Furcsa érzés, hiszen ahogy ma reggel vittem a gyerekeimet az iskolába, elfogott a nosztalgia. Bármire ránéztem a városban, ahhoz bizonyos mértékig kötődik a munkám. Eszembe jutottak a tervezgetések, a nagy álmok, és persze a sokszor küzdelmes megvalósítás. Hiszen a 25 év alatt valamennyi intézményünket átépítettük vagy felújítottunk, újakat építettünk. Parkokat, közösségi tereket hoztunk létre, az alvó városból mára élő közösség lett. De bizonyos szempontból mindegy a címke.

Eddig alpolgármesterként dolgoztam Dunakesziért, most más helyről fogom segíteni a várost.

Szigorú értelembe vett távozásról szó sincs. Hiszen én ezután is ide járok haza, és továbbra is azt szeretnénk, ha Dunakeszi egy remek otthon lenne minden dunakeszi számára.

Többes számban beszél.

Igen, hiszen Dióssi Csaba polgármesterrel hosszú évek óta közösen dolgozunk, a közös munkán ez a kinevezés sem változtat, emiatt a többesszám.

Akkor ne keressük a konfliktust a döntés mögött?

Szó sincs erről. Mi elsősorban barátok vagyunk, másodsorban pedig kollégák. A valóság az, hogy szerintem a politizálás csúcsa, ha valaki kormánytag lehet, és ha a felkérésnek köszönhetően az országgyűlési képviselőnket tudom segíteni abban, hogy sikeres kormánytag legyen, akkor én ezt a megtisztelő felkérést szívesen vállalom.

A mi szövetségünk Csabával egy nagyon erős szövetség. Mi együttműködésben gondolkodunk, teljesítményben gondolkodunk. Csaba egy teljesítményorientált vezető, és én ebben fogom segíteni a következő munkakörömben is.

Azért egy várost működtetni nem gyerekjáték. Ehhez sok képesség kell. Nem ismerek mást, aki erre képes lenne. Továbbra is számíthat rám. Amennyiben kéri, a testületi ülésekre is szívesen eljövök, és ha szeretné kikérni a véleményemet, részt veszek bármilyen egyeztetésen.

Erdész Zoltán: Dióssi Csaba továbbra is számíthat rám

Mit szólt a döntéséhez a polgármester?

Jól esett, hogy gratulált a felkéréshez. Ő is sajnálja, hogy ez a szoros közös munka most kicsit tágabb kereteket kap, ugyanakkor új lehetőséget lát ebben. Mi már sokféle felállásban dolgoztunk együtt. Országgyűlési képviselőként, polgármesterként, alpolgármesterként – a cél mindig ugyanaz volt: mindent megtegyünk a dunakesziekért. Ez most sem lesz másként.

Mire a legbüszkébb az elmúlt 25 évből?

Erre nagyon nehéz választ adnom. Nagyon szerencsés 25 évet élhettem itt meg. Kecskeméthy Géza polgármesterrel is jó kapcsolatot ápoltam, sokat tanultam tőle, sokszor segítette a munkámat. Ezt követően régi barátom, Dióssi Csaba lett a polgármester, akivel kifejezetten gördülékenyen tudtunk együtt dolgozni. A politikai csatározások helyett 2010 óta együttműködési megállapodást írtunk alá valamennyi képviselővel, alkotói nyugalomban tudtunk dolgozni a városért.

A látszólag kicsi, de küzdelmes dolgoktól az új intézmények építéséig, a város hatékony működésének megszervezéséig minden emlékezetes számomra. Kicsit azért szimbolikus, hogy amikor együtt megálmodtuk a diáknegyedet, és támogatást kérve felkerestük ezzel kapcsolatban az országgyűlési képviselőt és a helyben lakó minisztert, akkor úgy gondoltunk rá, hogy ha ez sikerül, akkor ez lesz az életművünk. Csaba pedig olyan elánnal állt bele a projektbe, hogy mostanra elmondhatjuk: az ország legnagyobb oktatási komplexuma valósul meg Dunakeszin. A munkák a legjobb ütemben haladnak, tudom, hogy Csaba mindent megtesz azért, hogy több száz diák 2024 szeptemberében itt kezdhesse meg a tanévet.

A gyakorlatban mit jelent a kinevezés? Mikortól kezd, és mi lesz a képviselő-testületben elfoglalt helyével?

Szeptember 6-tól szűnik meg a képviselői, alpolgármesteri megbízatásom. Először a dunakesziekkel szerettem volna megosztani a hírt, de természetesen a képviselő-testület következő ülésén személyesen is tájékoztatást adok a testület tagjainak a távozásomról, és nekik is megköszönöm az eredményes közös munkát. Szerencsés a helyzet, hogy a körzetem nem marad magára, hiszen Juhász Ádám 2021 február óta megbízottként segíti az alagi városrészt. Továbbra is bátran fordulhatnak hozzá segítségért. A jogszabályoknak megfelelően pedig a jelölő szervezetem fog dönteni arról, hogy a listájáról mely személy kapja meg a képviselői megbízatást.

A közösségért tenni fantasztikus érzés, a saját településemért dolgozni pedig óriási dolog. Bármilyen szerepkörben van az ember, ezt szívesen teszi, és én is ezt fogom tenni egész életemben.

Előző cikkVáltozik a Feszt programja
Következő cikkA Dunakeszi Feszt miatt más helyen lesz a kispiac