A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki kedden egymillió példányban – közölte a jegybank  az MTI-vel.

A közlemény szerint a kibocsátás a magyar honvédelem napjához igazodik. Ez 1992 óta annak az emléknapja, hogy a magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg háromhetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. A kibocsátott 100 forintos érme névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő érme címletoldalával. A tematikus oldalon azonban a Magyar Honvédség alapértékeit jelképező motívumok láthatóak Kovács Zoltán szobrászművész tervezésében.

Az érme belső magjában a Magyar Honvédség jelmondata szerepel. “A Hazáért” felirat, a külső körgyűrűben, gyöngysorszegélyen belül, köriratban fent a “Magyarország”, lent a “175 éves a Magyar Honvédség” felirat, valamint a “2023” verési évszám olvasható. Az érme anyagösszetétele és mérete megegyezik a készpénzforgalomban használt 100 forintos érmével. Így használható lesz fizetéskor is. Az egymilliós keretből 12 ezer darab az első napon normál verdefényes veretként sorszámozott díszcsomagolásban érhető el. Hátoldalára a sorszámon kívül egy egyedi QR-kódot tartalmazó matricát is elhelyeznek. Az MNB Pénzmúzeum nevű mobilapplikációjának segítségével a díszcsomagolt első napi veretet a tulajdonosa digitálisan is regisztrálhatja. Az új 100 forintos érme gyűjtői termékként, 20 darab érmét tartalmazó rolnikban is elérhető lesz.

MTI

Előző cikkFátyoltánc és Tövisek – Könyvbemutató a könyvtárban
Következő cikkKész – Átadták a Lehel és a Nagyvárad téri metróállomást