Vádemelés előkészítése folyik a Dunakeszi Járási Ügyészségen Varga Zoltán Péter ittas vezetése ügyében – tájékoztatta az ügyészség a Postot. Arról, hogy a jobbikos önkormányzati képviselő alkoholos befolyásoltság alatt ült kocsiba maga számolt be január elején a Facebook-oldalán.

Fotónk illusztráció

2019 októberében “kedvenc meggysöre után” ittasan ült kocsiba Varga Zoltán Péter önkormányzati képviselő, akit októberben egyéniben választottak meg a dunakesziek. A jobbikos politikus erről január 6-án egy Facebook-posztban számolt be.

Arról írt, hogy műtött bokájában érzett kínzó fájdalma miatt kellett kocsiba üljön, mert gyógyszerét csak az otthoni eszközei segítségével tudta volna bevenni. Ekkor kapták el a rendőrök. Bevitték vérvételre, és ennek keretén belül megkaphatta az általa életmentőnek mondott gyógyszereit is. Azt az írásban elismeri, hogy ivott, de úgy fogalmaz: az alkoholszintje már leszálló ágban volt. Az írásból az is kiderül, hogy pénzbírságra számít. Végül a következő két érdekes mondatot teszi hozzá: “mint hallom a dunakeszi Fidesz nagy szenzációként tervezi leleplezni az ügyet. Én mindenesetre várom a nagy szenzációt, te pedig addig is vigyázz magadra és másokra!” Ilyesmire nem került sor, mi azonban érdeklődtünk.

A Post ezek után megkereste a rendőrséget, hogy valóban volt-e ilyen ügy. A következő választ kaptuk:  Tájékoztatom, hogy

a rendőrség az ügy vizsgálatát befejezte és azt 2019 decemberében vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek.

Érdeklődtünk arról is, hogy a fenti mondatból joggal következtetünk arra, Varga Zoltán Péter véralkoholszintje meghaladta a bűncselekménynek számító 0,50 gramm/liter szintet. Az javasolták, hogy ebben a kérdésben már az ügyészségnél érdeklődjünk. Itt azt a választ kaptuk:

a vádemelés előkészítése folyik

a (….) ügyszámon a Dunakeszi Járási Ügyészségen. A vádemelés kérdésében várhatóan egy hónapon belül megtörténik az állásfoglalás. Ugyanakkor vádemelés esetén a várható minimális büntetés vonatkozásában nincs kompetenciánk válaszadásra. Tájékoztatásul annyit tudok közölni, hogy ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt a Büntető Törvénykönyv kettő évig terjedő szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi”.

Mindez azért is érdekes, mert pont a képviselő Facebook-bejegyzése napján arról írtunk, hogy az állami tévében a Pest megyei rendőrség szigorításáról készült riport: “akiknél a szonda alkoholos befolyásoltságot jelez, azt azonnal őrizetbe veszik és a szabálysértési bírság kiszabásáig, vagy az ítéletig nem is engedik ki a Pest megyei rendőrök”. Azt is hozzátették: akinél a műszer a nullánál nagyobb légalkohol-koncentrációt jelez, azt 0,25 ezrelék alatt szabálysértési, afölött bűnügyi őrizetbe veszik. Az ittas vezetéssel meggyanúsított sofőröket az ügyészség gyorsított eljárásban állítja bíróság elé.

Varga Zoltán Péter ügye azonban még 2019-ben történt.