Tuzson Bence országgyűlési képviselő a DunakanyarRégió hírportálnak elmondta, hogy a BKV Zrt. és az orosz Metrowagonmash Nyrt. vezetői 2015. augusztus 7-én aláírták az M3-as metróvonal járműparkjának korszerűsítéséről és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások és eszközök szállításáráról szóló szerződést. Az első korszerűsített és felújított szerelvények a tervek szerint 2017-ben állnak majd forgalomba. A Dunakeszipost korábban már hírt adott arról, hogy a felújítási munkálatok során az orosz cég együtt fog működni a Dunakeszi Járműjavítóval.

dunakeszi_járműjavító

A járműjavítóban jelenleg 400 ember dolgozik, ám a jövőben remélhetően növekedni fog a foglalkoztatottak létszáma – mondta Tuzson Bence. A metrókocsik felújításán kívül két nagyobb projektet is megvalósíthat a Járműjavító, amelyek indolkolttá teszik a cég technikai fejlesztését és a létszámbővítést.

Villamosok felújítására kötött szerződést a a CAF a budapesti önkormányzattal, a spanyol vállalat pedig bevonja a villamosok gyártásába és felújításába a Dunakeszi Járműjavító Kft-t is.

A magyar és az egyiptomi elnök előzetes megállapodást írt alá 700 vasúti kocsi legyártására. Tuzson Bence, aki tagja volt a tárgyaló bizottságnak, elmondta, hogy az egyiptomiak sokra becsülik a magyar mérnökök, munkások szakértelmét, a magyar vasúti kocsik minőségét, amelyeket az észak-afrikai országban “magar”-nak hívják. Az egyiptomiak ragaszkodnak hozzá, hogy a vonatokba már kipróbált, jó minőségű Ganz forgóvázat építsen be a magyar fél.  Tuzson Bence hozzátette, ez megoldható, mivel a Ganz utódvállalata gyárt ilyen alkatrészeket, a vagonok, a vasúti személykocsi szekrényváz elemei pedig Dunakeszin készülnének.

Az Eximbank is részt vesz a nagyszabású egyiptomi projektben, a kormány pedig segítséget nyújt a Járműjavítónak, hogy a vasúti kocsik gyártásához szükséges fejlesztéseket megvalósíthassa – mondta Tuzson Bence.

Tuzson Bence elmondta, mivel a szándéknyilatkozatot aláírta a magyar és az egyiptomi kormány, és a magyar fél mindenben megfelel az egyiptomi tender kiírásainak, számítani lehet a szerződés mielőbbi aláírására.