Aki november 17-én belépett a VOKE József Attila Művelődési Központ Magyarság Galériába, az egy vörös univerzumban találta magát, hiszen Tuzson-Berczeli Péter különleges festményei ebbe a világba kalauzolták az érkezőket. Ezúttal viszont nem a Válogatás című tárlat volt a főszereplő, hanem Golovics Lajos művészettörténész által megírt és Csoma Attila, a VOKE József Attila Művelődési központ igazgatója által szerkesztett művészeti album, amelyben aprólékos gonddal és figyelemmel lett feldolgozva a festőművész életműve. Az esemény fővédnöke Dióssi Csaba, Dunakeszi város polgármestere volt.

A többszörösen állami kitüntetett Tuzson-Berczeli Péter művészeti albumának bemutatójára és a hátérkiállítás megnyitójára telt ház gyűlt össze a művelődési központ galériájában. A tárlatot dr. Vitályos Eszter parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a lovagok feladatai közé tartozott a szépség, a jóság és az igazság megtestesítése, amit a kiállító művészről, Tuzson-Berczeli Péterről is el lehet mondani, aki 2019 óta a magyar kultúra lovagja címet is viseli.

Dr. Vitályos Eszter államtitkár

„Nekem Tuzson-Berczeli Péter alkotásairól a pirosló, vöröslő hajnal jut eszembe, ami az embert felvillanyozza, új lehetőséget teremt, tiszta lapot nyit, és izgalommal teli várakozást hoz” – mondta a miniszterhelyettes asszony, aki megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek az album létrehozásában. 

Dióssi Csaba polgármester vállalta az esemény fővédnöki szerepét

Egy régi álom vált valóra

Csoma Attila, a VOKE József Attila Művelődési központ igazgatója, aki ezúttal az album főszerkesztője, az album születésének körülményeiről beszélt. Dunakeszin 2016-ban a város egy kiállítással ünnepelte a 25 éve Dunakeszire költözött művészt. A kiállításhoz katalógus is készült Félúton címmel.

Csoma Attila, a művelődési központ igazgatója, a kötet szerkesztője

„Már akkor éreztem, hogy ez az életút többet kívánna meg egy katalógusnál. 2018-ban mondtam Péternek: ’Jó lenne neked egy szép album.’ Így indultak el az előkészületek, nagy szerencsére találtunk egy nagyszerű művészettörténészt, aki Pétert nagyon jól ismeri, és elvállalta a szöveg megírását, ami az albumba került. Megtaláltuk a Szülőföld Kiadót, aki fantáziát látott az album megjelenésében. Minden összeállt, magamra vállaltam a szervezési munkát” – mondta Csoma Attila.

Golovics Lajos művészettörténész

Golovics Lajos művészettörténész közvetlen hangvételű beszédében elmesélte, hogy már 1987-ben felfigyelt egy székelyudvarhelyi kiállításon a fiatal Tuzson-Berczeli Péterre, úgy gondolta, hogy az ő művészetét érdemes bemutatni Magyarországon is. Azóta a művész elismeréseket halmozott fel, és rengeteg önálló kiállításon bizonyította be egyedi művészetét. A kétnyelvű művészeti album egyben egy átfogó művészi monográfia is, amely értelmezi és kontextusba helyezi az életművet.

A számos elismerést magának tudható művészt bemutató könyvre és kiállításra sokan voltak íiváncsiak

Magángyűjteményekben lévő, külföldön gazdára talált képeket is bemutattak a kiállításon

Az albumba mintegy 212 műalkotás került beválogatásra, ezek közül akad több olyan is, amely már nincs az országban, illetve magángyűjteményeket gazdagít. A válogatás nyolc műfajt érint: olajkép, akril, papírnyomat, monotípia, digitális print, elektrografika, szitanyomat és vegyes technika.

Tuzson-Berczeli Péter festőművész védjegye a vörös szín

A kiállításmegnyitót követően Tuzson-Berczeli Péter portálunknak elmondta, hogy a tárlatban nem törekedtek egységes rendezői elvre, a kiállítás egyik festménye 1979-ben készült, amikor 13 éves volt. A tárlattal az album felépítését igyekeztek visszaadni. A festőművész kérdésünkre elárulta, hogy már 25 évvel ezelőtti munkáiban is felfedezhető a vörös szín, de akkor még nem ilyen nyomatékosan, mint napjainkban.

A bemutató után a művész interjút adott a Post munkatársának

A vörös titka

„Mit jelent számomra a vörös szín? Ha megpróbálom lefordítani szavakra, akkor a bennem lévő vágyakozást, a boldogságot jelenti. Az ember nem feltétlenül boldog állandóan, a folyamatos belső gyötrődés nálam a vörös szín, hiszen minden születés egy gyötrődésnek az eredménye” – mondta a kiállító művész, aki nagyon örül annak, hogy a lakóhelyén jöhetett létre a kiállítás.

Az albummal kapcsolatban az ünnepelt festőművész elmondta, hogy Golovics Lajos művészettörténész teljességre törekvő monográfiát írt meg benne, minden időszakot érintve és minden műfajt, amit eddig alkotott.

Tuzson-Berczeli Péter nemcsak Dunakeszin, hanem egész Európában elismert művész

„Rendkívül jó minőséget képvisel az album, az írás pedig szívet melengető, ahogy megírta Lajos a művészettörténeti portrémat. A kivitelezés a Szülőföld Kiadó rendkívül igényes munkáját dicséri” – mondta elégedetten a művész a megjelent albumáról.

Előző cikkKincsek karácsonyra, ráadásul jó áron? – Jöjjön el a Kacatosra
Következő cikkDunakeszi utazók a Járatlan Utakon Fesztiválon