Vámos Robi egy fogalom. Rajzol, zenél, ír. Azonban leginkább pedagógusnak mondanám. A most 38 éves férfi 2011-ig kereste önmagát. Akkor, az eredetileg gépészmérnök, megalapította a Táblácska Hungary Kft.-t. A rajzolás segítségével a gyerekeknek és felnőtteknek segít jobbá tenni a világot. Megmutatja, a rajzoláshoz nem kell csillogó technika, hanem bátorság. És utána szebb lesz az életünk. Vele beszélgettünk.

Fóti úti rendelő1

Honnan tudja, hogy mit szeretnek a gyerekek, mi tetszik nekik?

Vannak saját gyerekeim, illetve tartok rajzos foglalkozásokat és így találkozom velük, megismerem őket. Azt amit csinálok, a közérthető rajzolást, gyereklelkű felnőtteknek is szánom.

Mióta tudja, hogy tud a gyerekeknek rajzolni.

Mindig mindent csináltam. Rajzolni nem a gyerekek kedvéért kezdtem el, de amióta rájöttem, hogy a rajzolással kell foglalkoznom, azóta érzem, értek a nyelvükön. Sok éve már.

Miért jó az, ha valaki tud rajzolni?

Ez egy kifejezési mód. Játékos útja annak, hogy érzéseket, gondolatok közöljük a másikkal. Lényegében a gondolatainkat illusztráljuk.

Mi az a felhőtlen stílus, amit magáénak vall?

Csapatommal annyi rajzot készítünk, hogy már felismerhetők vagyunk. Ezekkel a művekkel a felhőtlen életérzést szeretném átadni a gyerekeknek és az embereknek. A boldogtalan kesergéssel próbálok szembe fordulni.

Vámos Robi1

Érdekesek a rajzai és az is amit tanít. Klasszikus módon nem kell tudni rajzolni. Ezzel nem csapja be a gyerekeket?

Ki tudom magam fejezni a rajzok által, ez a cél. Nem vagyok alkotóművész, nem egy fotószerű képet kell tudni elkészíteni. Arra ott vannak a művészek. A cél a kifejezés. A mi rajzainkat és az átadott tudást alkalmazott grafikaként kell értelmezni. Ha valaki nem ért meg szóban, akkor ilyen egyszerű módszerrel beszélgetek vele. A tanároknak is azért mutatom ezt meg, hogy ők is meg tudják ezzel a módszerrel nyitni a gyerekeket. Tényleg nem művészeket képzek.

Vámos Robi

Miért szörnyű, ha egy felnőtt nem tud rajzolni?

Az a szörnyű, ha azt mondja a gyerekének, hogy nem tud. A bálványozott apa nem tud valamit. Ez nem jó. Lehet sündisznót 10 vonalból is lerajzolni. Egy téglalap, szemecske, tüskék (ez a legfontosabb) és a tüskékre alma. Mindenki tudni fogja, hogy egy sünit rajzoltunk és az sem baj, ha a vonalak nem igazán egyenesek.

Andy Warhol vagy Janikovszky Éva illusztrátora, Réber László a példakép?

Réber nagyon egyszerű vonalakkal megfogja a lényeget, tök jó! Warhol pedig azért zseni, mert mindenből művészetet tudott csinálni. Nincs választás!

Mennyire taníthatók meg a gyerekek rajzolni? Minden gyerek megtanítható?

Nem volt olyan osztály eddig, amelyik feladta volna, az autisták sem, pedig velük lenni tényleg nem egyszerű.

Milyen képességeket lehet fejleszteni olyanoknál, akik valóban nem ügyesek a rajzolásban?

Azt gondolja, hogy nem tud valamit. Én bebizonyítom, hogy tudja, tehát fejlesztem az önbizalmát. Ki mernek ezek után állni a többiek elé. Megértetik magukat a táblánál, mint a legnagyobb menedzserek. Olyan szerepjátékszerű előadásokkal adom ezt át. Most készülök a balassagyarmati börtönbe, ott is sikerülni fog.

Ha jól értem a szavait, akkor az a gyerek, aki barikákat rajzol a matekfüzetbe jó úton jár?

Abszolút. Kifejezi magát.

Fóti úti rendelő4

Miről szólnak a Fóti úti rendelőintézet falán lévő rajzok?

A cél, hogy könnyebbé tegyék a betegek számára a várakozást. Hogy eltereljék a figyelmet. Van kukásautó, dínó, a közösségi oldalon ezt kérték az emberek. A védőnői oldalon szőke herceg és a vár. Ezekről bárki tud mesélni egy gyereknek. Nem véletlenek az apró figurák sem, ezeket fel kell fedezni és máris indulhat a mese. Remélem ezzel is segítem az orvosok munkáját, hiszen a kis srác gondolatai nem a betegség körül forognak majd.

 

 

Előző cikkZalán tovább száguld és a dunakesziek segítségét kéri
Következő cikkKáposztás verssel köszöntötték az új iskolát