A Menekülés a győzelembe (eredeti cím: Escape to Victory vagy Victory) történelmi sportfilmet 1980-ban forgatták Magyarországon. Az amerikai film világhírű színészekből és focistákból álló álomcsapatot hozott Budapestre, és Dunakeszire – derül ki az IttForgott blog cikkéből.
dfgdrgert

A második világháborús Párizsban és környékén játszódó mozinak Budapest, Dunakeszi, de leginkább az MTK-pálya volt a helyszíne. A több, mint tízezer statisztát felvonultató forgatás generációs élmény lett. A történet egy képzeletbeli második világháborús focimeccset dolgozott fel. A Harmadik Birodalom válogatottja csapott össze a megszállt területek hadifoglyainak válogatottjával. A film legnagyobb sztárja Sylvester Stallone volt, de Michael Caine és Pelé is főszereplő volt.

1483332_10152675574812550_4336234932928304880_n

Basa Balázs az Itt forgott. Főszerepben Budapest című, nemzetközi filmeket feldolgozó könyv társszerzője elmondta: “a film egyik fő helyszíne a hadifogolytábor volt, melynek forgatási helyszíne Dunakeszi-Alag, a Dunakeszi közelében lévő lóversenypálya lett. Itt építették fel a forgatás helyszínéül szolgáló tábort.” 

A filmben a szövetséges foglyok válogatottja itt verbuválódott és innen szökött meg a Stallone alakította fogoly is, hogy előkészítse a francia ellenállással a többiek szökését a stadionból, egy alagúton keresztül, a mérkőzés szünete alatt. A stáb belakta a barakkokat és innen intézték a film gyártását is. Az őrtornyokkal és szögesdróttal körbevett saját közműhálózattal rendelkező tábor valóságos filmgyárként működött. Beosztották a legtöbb barakkot a különböző részlegek között. Az egyik például az építészet raktára volt, míg a másik statiszták tartózkodója. Az alábbi képet cherry pickerről (“cseresznyeszedő” azaz nagy méretű kosaras toronydaru) rögzítették- írja az ittforgott.blog.hu.

Képernyőfotó 2013-02-18 - 9.37.52

ghtzjujuzj

Előző cikkEgyre szebb az SZTK épülete
Következő cikkÉrden lesznek a fővárosi és Pest megyei földárverések