Sárosiné Szabó Tímea 12 éve dolgozik anyakönyvvezetőként Dunakeszin a polgármesteri hivatalban. Hétvégén az ezredik házasságkötést vezényelte le. Ez alkalomból készítettünk vele interjút.

Ha jól sejtem, a munkája miatt sokan ismerik a városban, igaz

Legalább kétezren ismernek, akiket én adtam össze az elmúlt tizenkét évben Dunakeszin, de valószínűleg sokkal többen. Az anyakönyvvezetői munkám miatt sokan megismernek az utcán. 

Hogy lesz valakiből anyakönyvvezető?

Az én esetemben véletlenül alakult így. Okmányirodai ügyintézőnek jelentkeztem 12 évvel ezelőtt a városházán, majd két nap múlva kiderült, hogy elmegy az anyakönyvvezető a hivatalból. Mivel a megfelelő végzettségem megvolt ehhez a munkakörhöz, ezért megkérdezték, hogy van-e kedvem elvállalni, igent mondtam rá. 

Milyen végzettség szükséges ehhez a munkához?

Én az államigazgatási főiskolai végzettségemmel vállaltam el a munkakört, de ma már anyakönyvi szakvizsga megléte is szükséges.

Örömmel vállalta el a feladatot?

Akkor még nem voltam tisztában vele, hogy részleteiben mit jelent az anyakönyvvezetői munka. Felhívtam egy ismerősömet, aki annyit kérdezett tőlem, hogy van-e kórház Dunakeszin. Ez azért fontos, mert ha nincs kórház, akkor a születések és a halálesetek száma jelentősen kevesebb. Általában kórházban születnek a babák, három-négy otthonszülés van körülbelül egy évben, amit mi jegyzünk. Azt ajánlotta az ismerősöm, hogy nyugodtan vállaljam el, örömömet fogom benne lelni. Igaza lett!

Hogyan lesz valakiből jó anyakönyvvezető?

Azt gondolom, hogy szeretni kell az embereket, és hinni kell a házasság intézményében. Az a jó anyakönyvvezető, aki bele tudja élni magát a párok helyzetébe, hiszen nekik ez az egyik legfontosabb napjuk. Nekem lehet, hogy az ezredik házasságkötésem, nekik viszont az esküvőjük napja, ami jelentős esemény. 

Amikor elvállalta ezt a feladatot, volt kitől ellesni a titkokat?

Akkor még itt volt egy gyakorlott anyakönyvvezető, ő tanított be engem. Azokat az esküvőket, amiket ő tartott meg, természetesen megnéztem és jegyzeteltem.

Milyen részekből áll egy esküvő levezetése?

Van egy hivatalos rész, amit a jogszabály előír, ez a házassági szándék kijelentését foglalja magába, az igen válaszokat. A szertartás fontos további része a gyűrűhúzás, a házassági lap aláírása, egy rövid köszöntő és a gratuláció.

Mikor tartja pontosan az ezredik házasságkötést?

Szombaton, de három esküvőt is tartok egymás után, így nem tudom pontosan, hogy melyik az ezredik, mert mindegyik egyformán fontos számomra. Szeretném mindegyiket olyan tökéletességgel végezni, mint bármelyik alkalmat.

Mindig szombaton vannak az esküvők?

A dunakeszieknek felkínáljuk a csütörtöki napokat is, de ezek olyan esküvők, ahol csak két tanú van jelen. Ezeket akkor veszik igénybe, amikor sürgős az esküvő, és főleg a papír a fontos, de egyébként javarészt szombaton vannak a házasságkötések. Nagyon sok esküvő köttetik nálunk. Ebben az évben már több mint kétszáz esküvő volt itt a városházán. Ez országos szinten is kimagasló.

Mondhatjuk azt, hogy ez egy vidám munkakör?

Sajnos nem teljesen van így, mert a Dunakeszin elhunyt személyeket is mi anyakönyvezzük, ami nem egyszer nagyon megvisel minket, főleg, ha fiatalról vagy gyerekről van szó.

Mióta él Dunakeszin?

2003-ban költöztünk a családommal Zuglóból Dunakeszire. Nagyon megszerettem a várost. Imádom a Duna-partot, a lakókörnyezetet, ahol élek, szeretem a város hangulatát.

Gondolom, vannak olyan anyakönyvvezetők, akik nem házasok. Ez befolyással lehet a munkájukra?

Azt gondolom, hogy ezt külön kell kezelni. Attól, hogy valaki nem házas, hihet abban, hogy az összetartozás legszebb kifejeződése a házasság. Azt egyénileg nekünk kell kitalálni, hogy hogyan színesítjük a szertartásokat, hogyan tesszük meghitté, hogyan alakítsuk, hogy a legszebb legyen. 

Melyik volt a legkülönlegesebb házasságkötése?

Az nagyon különleges tud lenni, ha ismerősöknek tartok házasságkötést vagy a rokonaimnak, családtagjaimnak. Az is felemelő, amikor a párokkal egymásra hangolódunk, és kialakul köztünk egy személyes szimpátia. Érezni, hogy jobban figyelnek a szavaim súlyára, jobban átérzik.

Mivel szokták színesíteni a szertartásokat a fiatalok. Vannak trendi szokások?

Szeretik a gyertyagyújtást, illetve egy-két éve jellemző, hogy két különböző színű homokot öntenek össze egy közös edénybe, ami az összetartozásukat szimbolizálja. Most hétvégén folyadék-összeöntést kért egy pár a homok helyett. Arra is volt példa, hogy fűszereket öntöttek össze. Ez is szép jelképe a közös életnek.

Az évek alatt megfordult közismertebb pár is esküvő céljából? 

Igen, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek is én voltam az anyakönyvvezetője.

A menyasszonyoknál mi a jellemző menyasszonyi ruhatrend?

Azt vettem észre, hogy egyre jobban szeretik a testhez simuló, lágyabb esésű ruhákat a nagy abroncsos ruhák helyett. A fehér mellé behozzák a fiatalok a fekete és a piros színeket is. Ez most nagyon jellemző. A csipke nem feltétlenül divat napjainkban, a fiatalok szeretik tüllel kombinálni a ruháikat.

Ennyi év után szokott még izgulni?

Mindig van bennem izgalom, de ez nem a munkám miatt van, hanem mert zárkózottabb személyiség vagyok. A szertartások adott esetben sok vendég részvételével zajlanak, de ha csak az előttem ülő házasulandó párra figyelek, csillapítani tudom az izgalmamat. 

Mik a tervei a jövőt illetően?

Nagyon szeretem a munkámat, és akkor fogom abbahagyni, amikor úgy érzem, hogy nem tudom a gondolataimat hitelesen közvetíteni, nem tudok kellő csillogást idézni a párok szemében a szertartás alatt.

Előző cikkTeherautó az árokban, baleset az M2-esen
Következő cikkÓriási roncsderbi után Ocon nyerte a magyar Forma-1-es futamot, Hamilton iszonyatos hibát vétett