Tilos kutyát tartósan kikötve tartani január 1-jétől, ez azonban nem jelenti azt, hogy a kutyákat mostantól egyáltalán nem lehet láncon tartani. A rendeletet megszegők állatvédelmi bírságot fizethetnek, de nem követnek el bűncselekményt, mivel az előírás nem esik a Btk. hatálya alá.

dog-268475_960_720

Probléma esetén nem a rendőrséget, hanem a jegyzőt, illetve a hatósági állategészségügyi szolgálatot kell értesíteni. A kivizsgálást követően elsősorban a hibák, hiányosságok javítására kötelezhető az állat gazdája.

Amennyiben ennek nem tesz eleget, állatvédelmi bírságot szabhatnak ki rá, melynek alapösszege 15 000 forint. Ez a minősített esetekben – a jogszabályban meghatározott mértékben – növelhető.

A jogszabály célja, hogy ezután egy kutya se kerüljön tartósan láncra. Az állattartók kötelessége, hogy – bármely tartási mód esetében – biztosítsák a kutyájuk egyedi igényeinek megfelelő életkörülményeket, beleértve a rendszeres és megfelelően szervezett szabad mozgás lehetőségét is.

Az állatvédelmi hatóság felhívja a figyelmet: ha valaki kutya tartására vállalkozik, tartsa szem előtt a felelős állattartás szabályait és mérlegelje, hogy meg tudja-e teremteni háziállata személyes szükségleteit és a saját környezetének jogos elvárásait kielégítő körülményeket.

A törvény a tartós láncon tartást tiltja, azaz, ha időnként sétáltatják az állatot, törődnek vele, akkor azzal nem sért törvényt a gazda. Az sem mindegy azonban, mekkora a lánc, hiszen 3 méternél nem lehet rövidebb és a futónak is 5 méternek kell lennie.

Forrás: www.dunakanyarregio.hu

 

Előző cikkKincsem, a dunakeszi sportreptér, Zsengellér Gyula és Gál József a Pest Megyei Értéktárban
Következő cikkKözúti közlekedés téli veszélyei