A havas, latyakos, jégbordás vagy ónos esőtől csúszós utak, járdák, burkolatok nemcsak az autósok, hanem a gyalogosok számára is lelassult közlekedést, parkolási gondokat és egyéb veszélyeket jelentenek. A közúti közlekedés – jellemző – téli veszélyei lehetnek a csúszós, jeges utak, a változó időjárási körülmények, a hótorlaszok, elzárt útvonalak, a szűk látótávolság, valamint a kényszermegállások.

cold_winter_road

A veszélyes helyzetek elkerülése és a bekövetkezett események helyes kezelése érdekében a következőket javasoljuk a járművezetőknek:

– a megváltozott időjárási körülményeknek megfelelő vezetési stílus és sebesség megválasztása;
-téli gumik használata, szükség esetén hólánc, fagyálló folyadék;
– étel, folyadék és meleg ruházat, takaró a hosszú útra;
– feltöltött mobiltelefon, térkép, GPS, elemlámpa;
– működőképes fényszórók (ködlámpa);
– kényszermegállásnál a láthatóságról való megfelelő gondoskodás (láthatósági mellény, fényvisszaverő csík).

Maradjon éber, lassítson le és tartsa uralma alatt a gépkocsit! Ez a biztonságos téli vezetés három fő eleme, hiszen a tél kihívást jelent az autósok számára. Vezessen az útviszonyoknak és a néha kiszámíthatatlan időjárásnak megfelelően!

– Folyamatosan összpontosítson a környezetére!
– Igazítsa a menetsebességét a fennálló körülményekhez és tartson biztonságos követési távolságot az Ön előtt haladó jármű mögött!
– Kerülje az olyan helyzeteket, amikor előre látható, hogy a csúszós úton hirtelen fékezni kell!
– Téli időszakban fokozottan kövessék nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható időjárásról szóló híradásokat. A katasztrófavédelem központi és helyi internetes felületein folyamatosan friss, hasznos információkat találnak erre vonatkozóan.
– Az időjárási viszonyokra nem tudunk befolyást gyakorolni, azok gyorsan és jelentős mértékben megváltozhatnak, esetenként rendkívüli időjárási körülményeket okozva. Ezért ismerjék meg a tervezett útvonalat érintő viszonyokat, készüljenek fel az útvonal esetleges módosítására, illetve nézzék meg, hol van lehetőség egy hosszabb idejű várakozásra (pl. benzinkút, pihenőhely, bevásárlóközpont).
– Nehéz téli időjárási viszonyok között mindig gondolják át, feltétlenül szükséges-e az utazás vagy esetleg átütemezhető.
– Ha a közlekedési hatóság vagy a katasztrófavédelem egyes útszakaszokra, vagy országos jelleggel riasztást ad ki, arra kérve a közlekedésben résztvevőket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak el, kérjük, vegyék komolyan ezt a felhívást és halasszák el utazást!

Speciális felszerelések téli időjárásra:

A gépkocsikat fel kell készíteni az évszakkal járó változásokra. A hidegben és a havas, jeges úton csak téli gumiabroncsokkal biztonságos a közlekedés. A nagy hidegben a nyári gumiabroncsok felülete megkeményedik, merevvé válik, így kevésbé tapad. Az út- és látási viszonyoknak megfelelően, körültekintőbben, lassabban vezessenek! Számítani kell arra, hogy az autó megcsúszik, s tisztában kell lenni azzal, hogy a féktávolság jelentősen megnövekedhet! Ha útra kelnek, tanácsos az induláskor a gépjárművet teletankolni, az ablakmosót fagyálló folyadékkal feltölteni, az akkumulátor kapacitását ellenőrizni, hóláncot, illetve hólapátot vinni. Az előzőeken túl tanácsos némi ételről és italról, meleg ruházatról és meleg takaróról gondoskodni, ugyanis hóban történő elakadáskor, vagy nagyobb torlódások esetén, illetve hosszabb út alatt ezek jó szolgálatot tehetnek. A feltöltött mobiltelefont is vigyék magunkkal. Ajánlatos a rádiók közlekedési információs adásait hallgatni.

A közlekedés egyéb résztvevői:

A téli közlekedés különösen nagy veszélyt jelent a motorkerékpárosokra, amellyel sajnos sokan nincsenek tisztában. A motorkerékpár karbantartása, a megfelelő ruházat kiválasztása komoly odafigyelést igényel, maga a motorozás pedig különösen nagy rutint követel ilyenkor. Tíz fok alatti hőmérsékletben különösen fontos, hogy az akkumulátor megfelelő állapotban legyen. A motorblokk lassabban éri el az üzemi hőmérsékletet. A csúszós utak és a hóesés a közúton a gyalogosokra is veszélyt jelenthetnek, ugyanis az eleséstől való félelem miatt előfordulhat, hogy figyelmetlenebbek a közlekedés során. A járművek fékezéskor megcsúszhatnak, nehezebben tudnak megállni, ezért téli időszakban az átlagosnál is nagyobb óvatossággal kell a gyalogos-átkelőhelyeket megközelíteni és a gyalogosok áthaladását biztosítani. A téli időszakban közlekedjen mindenki fokozott figyelemmel!

Forrás: dunakanyarregio.hu

Kissné Varga Tünde
police.hu