Szürke csempék, egy-egy valaha bájosnak mondható matricával feldobva, melyek apró kezek által már félig le is vannak kaparva… Így néz ki sok gyermekintézmény mosdója. De nem a Garas utcai bölcsődében, ahol új férőhelyek, és megszépült belső terek várják a kisgyermekeket, és persze a szüleiket.

Egy gyermek érkezése óriási öröm a családban. Azonban annál nagyobb fejfájást tud okozni, ha nem tudják a szülők elhelyezni őket a bölcsődében a férőhelyek hiánya miatt. Dunakeszin érezhető volt egy erős demográfiai hullám, ami többek között annak a sok fiatalnak is köszönhető, akik nemrég választották otthonuknak a települést. Ezért is bővítették a Garas utcai bölcsit. Jelképesen, egy szalag átvágásával adta át a gyerekek számára létesült új helyeket Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere és Szabóné Ónodi Valéria, a DÓHSZK intézményvezetője.

Szabóné Ónodi Valéria és Dióssi Csaba jókedvűen átvágja a szalagot
Szabóné Ónodi Valéria és Dióssi Csaba jókedvűen átvágja a szalagot

A kicsik számára ez külön ünnepnap volt, hiszen nem csupán a megszépült szobáknak örülhettek, de a hivatalos ceremónia után a polgármester körbejárt a bölcsődések között, és kedvesen beszélt velük pár mondatot, sőt, nem kis örömükre palacsintát osztogatott nekik, hogy együtt ünnepelhessenek ők is a felnőttekkel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A legkisebbek palacsintával ünnepeltek

De vajon mi történhetett az épülettel? Hiszen nem építettek hozzá az intézményhez, mégis megnövekedett a férőhelyek száma…

„Régi raktárakat és nem használt helyiségek kerültek átalakításra, ennek köszönhetően két új bölcsődei csoportnak jutott hely, valamint új átadóhelyiségek és mosdók létesültek” – mondta Dunakeszi Postnak Turányi Balázs, közüzemi és vagyongazdálkodási csoportvezető.

Ezután 28-cal több gyerek járhat ide.

Nem csupán új szobák kerültek kialakításra, de megszépültek a belső terek is – erre még később visszatérünk. Nem csak megszépült az intézmény, de a régi távfűtő rendszerek is átalakításra kerültek, emellett elöregedett nyílászárókat is lecserélték, sőt, egy-egy kültéri játszóelem is beszerzésre került a fogadó szobákhoz tartozó udvarokra. A tervek szerint a bölcsőde udvarát is teljeskörűen felújítják majd.

Színpompás, vidám szekrényeknél öltözhetnek a kisgyermekek
Színpompás, vidám szekrényeknél öltözhetnek a kisgyermekek

A munkálatok azonban nem kis kihívást tartogattak a szülők, a gondozók és kisgyermekek számára. Eredetileg azt tervezték, hogy a nyári leállás alatt megpróbálják lebonyolítani a munkálatokat, ám már a tervezéskor látható volt, hogy ekkora munkálatokat nem tudnak befejezni négy hét alatt. Így újabb négy hétig két másik bölcsőde adott otthont ideiglenesen a gyerekeknek. A gyermekek ugyan nem a megszokott környezetbe siettek reggelente, ám az új helyeken a régi, megszokott nevelőik várták őket. Így egyetlen kicsi kivételével mindenki jól vette ezt az akadályt is. Szabóné Ónodi Valéria külön köszönetet mondott a bölcsőde dolgozóinak, hiszen ezt a feladatot gond nélkül teljesítették.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Feszl Tímea, a bölcsőde vezetője az új csoport ajtaja előtt

Feszl Tímea, a bölcsőde felújitás alatti intézményvezetője szívesen mesélt arról, hogy mi mindennel is gazdagodott az intézmény, és ezzel együtt a kisgyermekes szülők. Megtudtuk tőle, két új csoport jöhetett így létre, a Süni 1. csoport és Süni 2. csoport, ők kaptak szobát, melyek közül az egyik az egykori főzőkonyhából került kialakításra. A fogadóterek, ahol a gyermekeket a szülők átöltöztetik, új, színpompás szekrényeket kaptak, a kert részükbe pedig egy új kis ház, egy autó és egy vonat érkezett. Ám ami a leginkább szemet gyönyörködtetőek, azok a mosdók. Annyira vidámak és színesek, hogy nem tudtuk megállni és rákérdeztünk: vajon kinek az ízlését dicsérik?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Amikor tervezték a belső tereket, minket, dolgozókat is megkérdeztek, így a kisgyermeknevelőkkel együtt találtuk ki, hogy legyenek a csempék szivárványszínűek” – mesélte mosolyogva az intézmény korábbi vezetője. Hozzátette: nem véletlen, hogy illenek hozzá a fogadószobákban elhelyezett szekrények, hiszen ezt is ehhez választották. Emeljük magunk is kalapunkat: úgy a tervezők előtt, akik kikérték a véleményét a legszakavatottabb szakembereknek, és maguknak a bölcsődei dolgozóknak is, akik remek ízléssel vidám tereket alakítottak ki. Olyanokat, amiket akár az otthonunkban is örömmel elfogadnánk.