400 köbméternyi hulladék ömlött a Garamba egy biogázüzemből a szlovákiai Zólyombúcs közelében. Több tonna hal pusztult el. A Garam-torkolat térségében fokozta a figyelőszolgálatot a hazai vízügy – írja a zhvg.hu.

Zavaros, bűzlő vízről és haltetemekről számoltak be a Bezeréte (Tranavá Hora) közelében horgászó helyiek, majd a horgásszövetség derítette ki, hogy az erős vihar rádöntött egy fát egy Zólyombúcs közelében fekvő biogázüzem fermentációs tartályára, amely megsérült és a heves eső 400 köbméter hulladékot mosott a közeli patakba, majd a Garamba – adta hírül a ma7.sk magyar nyelvű szlovákiai híroldal.

A Garam Esztergommal szemben, Párkány alatt torkollik a Dunába. A szennyezés a folyó középső szakaszán történt, Bezeréte körülbelül 120 kilométerre fekszik torkolattól.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság információi szerint a szennyezés Žarnovica térségében található, mintegy 80 km-re a Dunától – írta kedden a hvg.hu-nak a Garam-torkolati Duna-szakaszt felügyelő igazgatóság, amely egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást a szlovák féltől. Mindenesetre fokozottabb figyelőszolgálatot indítottak el a torkolat térségében, és “bármilyen rendkívüli tapasztalás esetén annak tükrében megtesszük a szükséges intézkedéseket” – közölte emailes megkeresésre Sütheő László műszaki igazgatóhelyettes.

A címlapfotó a Budapest halai Facebook-oldalról származik.

Az esetleges szennyeződés szóba került a testületi ülésen is, Dióssi Csaba polgármester szerint konzultáltak a vízüggyel, de semmilyen nyugtalanító információt nem kaptak, de tartják a kapcsolatot. Az alábbi videóban a 37. perc környékén található a válasz.

Előző cikkAdd el autódat, közösségi autós szolgáltatás már Dunakeszin is
Következő cikkFigyeljen az M2-esen, mert a rendőrök résen lesznek a Forma 1 alatt!