Nemrég írtunk arról, hogy megvan a VSD első kendo magyar bajnoka. A szakosztályvezetőt, Németh Pétert kérdeztük az elért eredményekről, és az is kiderült, hogy mi a kendo a gyerekeknek.

Milyen célokkal vágtatok neki az idei szezonnak?

Három éve indultak a kendoedzések Dunakeszin, és szinte az első teljes évünk után jött a COVID, ami miatt sokat kellett várnunk arra, hogy igazi versenykörnyezetben mutathassuk meg a tudásunkat. Ahogy végre felszabadultunk, már az első versenyek alkalmával látszott, hogy jó irányba dolgozunk, jöttek az érmek és eredmények is szépen. Aztán fokozatvizsgák következtek, ahol az idei évre megszületett az első danfokozat is a tanítványok sorában, majd az országos bajnokság előzetes erőpróbájaként egyik versenyzőnk aranyérmet tudott szerezni egy nagy létszámú nemzetközi versenyen. Így jutottunk el az idei év legnagyobb próbatételéhez, a hétvégén megrendezett Országos Egyéni Bajnoksághoz. Ahol nagy örömünkre megszületett az első VSD kendo magyar bajnoki cím is. Lettek további dobogósaink és díjazottjaink, illetve két tanítványunk lehetőséget kapott arra, hogy mostantól a serdülő válogatott kerettagjaiként is edzhessenek tovább. Mindegyik igazán komoly dicsőség.

Hogyan szerepeltek az idényben?

Nálunk nincs ranglista, de mindenképpen az élmezőnybe tartozunk az utánpótlás-kategóriákban.

Ki a legeredményesebb tanítványotok? Milyen eredményeket ért el?

Legeredményesebb gyerektanítványunk Waldmann Gergő, aki kétszer dobogóra vívta magát az országos bajnokságon, és aranyérmet is szerzett már nemzetközi mezőnyben. Mögötte Csernák-Molnár Márk következik magyar bajnoki bronzéremmel. A felnőttek között Cserkuti Zoltánnak köszönhetjük az első magyar bajnoki címet, illetve Jurás-Pálinkás Gábor is képes érmeket szerezni már kyu kategóriás versenyeken.

A szezon kezdetéhez képest hol tartotok most, mennyire alakulnak terv szerint a dolgok?

Tulajdonképpen ezek az eredmények nem voltak számunkra túl nagy meglepetések, mondhatjuk azt, hogy a várakozásainknak, a terveinknek megfelelően alakultak. A kendóban fontos a versenyzés persze, de sokkal nagyobb eredménynek tartjuk a kendónak azon nevelő hatását, ami a tanítványainkon érvényesül. Aki kendózni kezd, annak egyértelműen javul a koncentrációs képessége, képes lesz teljesítménynyomás alatt dolgozni, és eredményeket elérni. Javulnak az iskolai eredményeik, a fegyelem, és nem utolsó sorban a testi és egészségi mutatók. Ez is a kendo életre gyakorolt jótékony hatásaihoz tartozik.

Előző cikk8 milliárdan vagyunk a Földön
Következő cikkKözel 150 versenyző méretteti meg magát a 10. Farkas Ferenc Zongoraversenyen