A Városi Sportegyesület Dunakeszi (VSD) 2016 júniusában jött létre a Kinizsi Utánpótlás Egyesület utódjaként. A cél az volt, hogy Dunakeszin az egyesület egyedüliként foglalja magába a sport minél több szakágát. A kezdeti 7 szakosztály 2021 tavaszától már 20-ra bővült és 27 sportágat foglal magába. Közel 3500 sportoló vesz részt napi szinten az edzéseken, mérkőzéseken, versenyeken és tornákon, képviselve ezáltal nem csupán az egyesületet, hanem Dunakeszi városát is. Temesvári Istvánt, a VSD elnökét kérdeztük arról, hogyan értékeli a mögöttük álló szezont, és mik a tervek a következő évre.

  • Folyamatosan olvasni az egyesület színeiben versenyző sportolók sikereiről. Hogyan értékeli az elmúlt egy évet?
  • A Városi SE Dunakeszi ebben a 2021/22-es szezonban azon felül, hogy létszámban ismét jelentősen gyarapodott, szakmailag is nagyot lépett előre, amire nagyon büszkék vagyunk.  Néhány kiemelt szakosztályunk nagyon szép sikereket ért el a sportágában országos szinten is, gondolok itt például az atlétákra, ahol felnőtt magyar bajnoki érmeket nyertek versenyzőink, vagy kézilabdázóinkra, ahol a felnőtt férficsapat feljutott az NB II-be, de kéziseink utánpótlás szinten is nagyszerű eredményeket értek el. Asztalitenisz-szakosztályunk számos utánpótlás magyar bajnoki címet nyert, felnőttcsapatunk pedig NB II-ben bronzérmet szerzett. Szeretném szintén kiemelni tollaslabdázóinkat, ahol a Vetor testvérek nemzetközi és országos szinten is meghatározó versenyzők korosztályukban, de említhetném akár a dzsúdósainkat, birkózóinkat, vagy korfballosainkat is. Labdarúgó felnőtt csapatunk feljutott Pest megye első osztályába, illetve futsalcsapatunk NB II-be lépett. Tehát azon felül, hogy a VSD létszámban is gyarapodott, és Magyarország egyik legnagyobb egyesületévé nőtte ki magát, szakmailag is látszik a fejlődés.
  • Mi volt a legnagyobb „durranás” a 2021/2022-es szezonban?
  • Az egyik legnagyobb durranás 2022 júliusában történt, Huller Dániel, a VSD fiatal atlétája 800 méteren új U23-as országos csúcsot futott, amivel teljesítette az augusztusi szabadtéri Európa-bajnokság kvalifikációs szintjét, ezzel egy 41 éves csúcsot döntött meg, és részt vehet a müncheni Eb-n.
  • A városban folyamatosak a sport infrastruktúra-fejlesztések. A Fóti úti sportcentrumban felépült a kézilabdacsarnok, a Magyarság sporttelepen új sportcsarnok épült, megújult a futófolyosó, jégkorongcsarnoka van Dunakeszinek – csak hogy néhányat kiemeljünk. Ezeknek köszönhetően kényelmes a működésük, vagy van még, amire nagy szükség lenne?

Természetesen nagyon boldogok vagyunk, hogy ennyi sport infrastruktúra-fejlesztés történt Dunakeszin, és a Dunakeszin élő gyerekek kulturált körülmények között tudnak sportolni.

Nagy köszönet ezért Dunakeszi város vezetésének is, akik szintén támogatták ezeket a beruházásokat, illetve fontosnak gondolják, hogy a Dunakeszin élő gyermekek és felnőttek megfelelő körülmények között tudjanak sportolni. Ahogy korábban is említettem, létszámban folyamatosan növekszünk és szakmailag is fejlődünk, ami azt jelenti, hogy szükségünk van a sport infrastruktúra-fejlesztésére, de nyilván nem lehetünk elégedetlenek a jelenlegi infrastruktúránkkal, melyekre egytől-egyik nagyon büszkék vagyunk, hiszen csodálatos épületek, csarnokok. A jelenleg épülő két gimnázium, illetve a beruházás részeként épülő új uszoda is azt jelenti, hogy infrastruktúrában a Dunakeszin élő gyerekek számára még több lehetőség áll majd rendelkezésre. Kijelenthetjük, hogy Dunakeszi egy sportos város, és a Városi SE Dunakeszi kiváló lehetőséget biztosít a Dunakeszin élő gyerekeknek és felnőtteknek, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő sportágat.

  • 6 éve működik az egyesület a jelenlegi formájában. Kívülről úgy tűnik, eddig elsősorban a növekedés, bővülés jellemezte a VSD-t, hiszen 27 sportágig duzzadt. Mik a tervek a következő időszakra?
  • Amikor az egyesület 2016-ban létrejött, és egyre több sportág jelent meg a VSD keretein belül, akkor elsősorban az volt a koncepció, hogy minél több Dunakeszin élő gyerek sportoljon, és mindenki találja meg azt a sportágat, amelyet szívesen gyakorol és részt vesz benne. Tehát a tömegsport volt fókuszban, de ahogy mentünk előre az időben és egyre több gyerek kezdett sportolni, robbanásszerűen felduzzadt a VSD létszáma, elkezdődött az a természetes kiválasztódás, amely azt eredményezte, hogy megjelentek egyes sportágakban azok a tehetségek, akik már nem tömegsport, hanem versenysport szinten is elkezdtek eredményeket produkálni. Ahogy a közmondás szokta említeni: „a tehetség mindig utat tör magának”, ami nyilván részben igaz lehet, amennyiben olyan körülményeket teremtünk a tehetségeknek, hogy ki tudjanak teljesedni. Ezzel azt szeretném mondani, érzékeltetni, hogy egyesületünk korábbi sportkoncepciója mostanra annyiban változott, hogy szakmailag is olyan feltételeket teremtsünk meg a sportágakban, hogy ne kelljen más egyesületbe igazolniuk a Dunakeszin élő gyerekeknek azért, mert nem megfelelő a szakmai képzés. Ez az elképzelés már néhány sportág esetében látható is az eredmények tekintetében, és a cél az, hogy további sportágak esetében szintén megteremtsük azt a szakmai hátteret, amely arra predesztinálhatja az utánpótláskorú gyerekeket, hogy még sikeresebbek lehessenek.
VSD Cheerleaders
  • Jelenleg 20 szakosztályukban folyik sporttevékenység (amerikai futball, asztalitenisz, atlétika, cheerleaders, futsal, harcművészet, jégkorong, dzsúdó, kendo, kézilabda, korfball, kosárlabda, küzdősport, labdarúgás, röplabda, sakk, tollaslabda, triatlon, úszás és vívás.). Terveznek újabb szakosztályt indítani, vagy úgy érzik, egyelőre lefedik az igények nagy részét?

Azt gondolom, hogy a sportolási igények nagy részét sportágaink lefedik Dunakeszin, hiszen 27 sportág van jelenleg a VSD keretein belül 20 szakosztállyal. Természetesen vannak új sportágak, akik szeretnének csatlakozni a VSD-hez, látva az elképesztő fejlődést, amelyet az elmúlt években produkált az egyesületünk. Ennek ellenére az elmúlt évektől eltérően most már nem kifejezetten a növekedésen van a hangsúly, hanem szakmailag szeretnénk emelni a VSD színvonalát. Ez nem azt jelenti, hogy nem gondolkodunk el, ha új sportág szeretne csatlakozni, és mi is látunk benne perspektívát, de ekkora létszám és ennyi sportág esetében, amely jelenleg rendelkezésre áll, ezeket a döntéseket még alaposabban át kell gondolni.

VSD amerikai foci meccs

Milyen az együttműködés a helyi iskolákkal?

A helyi iskolákkal kifejezetten jó az együttműködés, hiszen több olyan sportprogram fut, amely a VSD és a helyi iskolák közötti együttműködésre épül. Gondolok itt többek között az úgynevezett labdaszekció programra, amely a VSD és a Dunakeszin található általános iskolákra vonatkozó program. Ebben a programban kézilabda, röplabda, labdarúgás és tenisz sportágakat ismerhetik meg a helyi gyerekek a testnevelésóra keretében. Az első három sportág szakembereit, edzőit a VSD biztosítja, a teniszoktatást pedig a Bogyó Tamás vezette Nexon Dunakeszi Teniszklub, akikkel szintén kiváló az együttműködés, és a gyerekek számára a szakmai programot közösen dolgoztuk ki. További fontos program a helyi iskolákkal az országos kiterjedésű Úszó Nemzet Program, amelyet szintén a VSD bonyolít Dunakeszin. Illetve vívó-, dzsúdó- és jégkorongprogramjaink is léteznek az iskolákkal együttműködve, úgyhogy azt gondolom, széles a repertoár ebben a tekintetben is. Ezen felül az „ovifoci” programunkkal már az óvodákban is évek óta jelen vagyunk. Természetesen ezeket a programokat is szeretnénk hosszútávon szélesíteni a sportágak tekintetében. Kifejezetten pozitív, hogy a tankerület és Dunakeszi Város Önkormányzata is hasonlóképpen gondolkodik ezen a téren, úgyhogy közös a cél, hogy minél több gyerek szeresse meg a sportot, a sportolás és a mozgás a jövő generáció számára rendszeres tevékenység legyen, hogy egészséges felnőtté válhassanak, és többek között a sporton keresztül az egészségtudatos életmód elengedhetetlen része legyen az életüknek.

Ovi focipálya a Játszóház Óvodában
Előző cikkNyári szünet a helytörténeti gyűjteményben
Következő cikkFat pig – szerették a dunakesziek a nyári színház második előadását is