Sajdik Ferenc grafikus, karikaturista, Lantos István zongoraművész, orgonaművész és Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész vehette át idén a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat hétfőn a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székházában, a Pesti Vigadóban.

Ha kimondjuk Sajdik Ferenc nevét, mindenkinek széles mosolyra húzódik a szája, hiszen megannyi örömet szerzett már nekünk. Szinte nincs olyan generáció, aki ne ismerné és szeretné a népszerű grafikusművészt és karikaturistát, hiszen a gyermekek és a felnőttek ezreinek, sőt, millióinak szerzett örömet az alkotásaival. Az idősebbek inkább a Ludas Matyi szellemes karikatúráira emlékeznek, a fiatalabbak pedig a meséket és a rajzfilmeket emlegetik, a Pom Pom meséit vagy a Nagy Ho-Ho-Ho Horgászt. A Gyerekkorom Dunakeszije könyvet egyébként meg is vásárolhatják a Városházán.

Sajdik Ferenc, Dunakeszi díszpolgára

Máig Dunakeszivel álmodik Sajdik Ferenc

A Post munkatársának korábban arra a kérdésre, hogy mit jelent számára Dunakeszi, ezt válaszolta: “Sok mindent. Máig vele álmodom. Olyan emberekkel találkozom álmomban Dunakeszin, akik talán soha nem is jártak ott. Ennyire élénken élnek bennem az ott szerzett emlékek és élmények. Tudja, ez a gyerekkor.”

A Magyar Művészeti Akadémia tíz éve azért kezdeményezte az Országgyűlésben a díj megalapítását, hogy létrehozza a magyar művészet és kultúra legrangosabb társaságát kimagasló teljesítményt nyújtó művészei számára a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet és a cirkuszművészet területén. 

Sajdik Ferenc: Gyerekkorom Dunakeszije címmel tartottak korábban kiállítást Dunakeszin

Lantos István zongora- és orgonaművészi, valamint zenepedagógiai tevékenysége elismeréseként vehette át a díjat. Sajdik Ferencet grafikusi és karikaturista életműve elismeréseként választotta a nemzet művészének a díj bizottsága. Selmeczi György kimagasló zeneszerzői, karmesteri és előadóművészi munkássága elismeréseként kapta meg a díjat. A díj odaítéléséről a Nemzet Művésze díj Bizottság dönt, a testületet 11 Kossuth-díjas művész alkotja. A Nemzet Művésze cím az előzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét – táncművész, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét – betöltött művészeknek adható, a címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti.

Előző cikkJön a kötelező visszaváltás a palackoknál
Következő cikkCsatatérkörzet Dunakeszi