A vitorlázórepülőktől kezdve a Cessnákon át a helikopterig minden lesz a hétvégi repülőnapon. Aki kar fotózkodhat a gépekbe ülve, de a bátrabbak kisebb nagyobb repüléseket is tehetnek az alagi repülőtéren A felhők feletti és alatti világába Pollermann Judit, a női vitorlázórepülők kapitánya vitt el bennünket.

Fortepan felvétele
Fortepan felvétele

Ha 12 évesen még nem is, de 15 éves kortól már lehet valaki műrepülő. Igaz ehhez elméleti vizsgát kell tenni, mintha Kresz-tanfolyamra járnánk, és utána indulhat a gyakorlati kiképzés. A többi között erről is szó lesz szombaton és vasárnap a repülőnapon.

A házigazda klub vezetőjét, Pollerman Juditot csak egy kedvcsinálóra kértem, de hamar magassági és távolsági csúcsokról, légi folyosókról, termikekről beszélgettünk. Tudni kell róla, hogy nem mellesleg ő tartja a magyar női magassági és távolsági rekordot is.

Fortepan felvétele
Fortepan felvétele

Vitorlázórepülőjével 7079 méter magasan is járt már és leghosszabb repült távja pedig 675,3 kilométer. Ahogy meséli, azért nem ment tovább, mert besötétedett és elfogytak a termikek. Tudják, azok a felfelé áromló légmozgások, amelyeket meglovagolva emelkednek a vitorlázógépek. Olykor 250 km/h sebességgel, ami egy ilyen törékeny gépnél már elég félelmetes lehet.

Találkozott már utasszállítógéppel – tettem fel a laikus kérdést. Hangján érződött, hogy megbocsájtja tudatlanságomat. Türelemmel magyarázta, hogy a légiirányítók nem engednének ilyet, pedig a ferihegyi reptér egyik légifolyósója nincs is olyan messze Alagtól. “Fölöttünk repülnek a Boeingek, baj lenne, ha csak a közelükbe kerülnénk, elfújnának bennünket a hajtóművek”.

Juditot egyébként szinte mindenki ismeri, aki beüti az internetes keresők valamelyikébe az Alag, repülőtér, repülés szavakat. A Fortepánon több fotója is látható.

Pollermann Judit
Pollermann Judit

Nevetve mondja, hogy a 60-as 70-es években “nem is volt pilóta az, aki nem volt szerelmes belém”. Ebből is felsejlik, hogy a műrepülés nem csupán érdekes sport, hanem jó móka is. Ha pedig csak a sportra fókuszálunk, akkor tudni érdemes, hogy a legutóbbi, nyári műrepülő-világbajnokságon három aranyérmet nyertek a magyarok Matkópusztán. Köztük van Szilágyi János, a helyi repülőklub versenyzője is. Dunakeszinek tehát világbajnoka van, és ezt akár a levegőből is megnézheti az, aki elég bátor egy hétvégi légi kalandra.

Előző cikkKörnyezetvédő sárkányok jönnek Dunakeszire
Következő cikkBudapestről jöttek Dunakeszire lopni