Augusztus 15. és 21. között München adott otthont az atlétikai Európa-bajnokságnak. Az eseményen minden eddiginél nagyobb, 46 fős magyar csapat mutathatta meg tudását, amelyben két versenyző is a VSD Dunakeszi színeiben indult. Huller Dániel 11. lett 800 méteren, Eszes Dániel pedig a 24. pozícióban végzett a müncheni Európa-bajnokság kedd délelőtti programjában. A két dunakeszi atlétát Maracskó Pál és Orosz Ákos edzők készítették fel. Maracskó Pál edző avatott be minket az Európa-bajnokság kulisszatitkaiba, és mesélt nagyon büszkén a két kiváló fiatal atléta teljesítményeiről.

Hogyan zajlott az itthoni felkészülés?

A helyi körülményeink között tudtunk felkészülni, ez Eszes Daninak semmilyen gondot nem jelentett, mert a futófolyosón korszerű gumiborítás van, de Huller Dani az edzései többségét 400 méteres salakos futópályán végzi, csak részben tudja kihasználni a futófolyosó előnyeit. Dani ezt úgy fogja fel, hogy nehezített körülmények között készül fel, így könnyebb a versenyeken jobb pályán futnia. Idén a két fiúval Portugáliában voltunk edzőtáborban, ami nagyon jót tett mindkettőjüknek.

Eszes Dániel és Maracskó Pál

Hogyan értékeli az eredményeket?

Eszes Daninak voltak kisebb izomproblémái, ezért nem tudott előrébb végezni, de az Eb-n való indulás már önmagában is óriási élményt jelent számára, hiszen először volt felnőtt Európa-bajnokságon, felnőtt világversenyen. Huller Dani 11. eredménye pedig magáért beszél, hiszen egy kiélezett helyzetben ilyen jó eredményt elérni nagyszerű teljesítmény, ráadásul úgy, hogy mindig az erősebb futamba helyezték. Most érzékelhette ő is először, hogy milyen az, amikor egy világversenyen a legjobbakkal futhat. Jóval jobb eredményeket teljesítő atlétákkal futott. Fantasztikus az ő 11. helyezése.

Óriási váltást jelent a fiúknak, hogy ők most kerültek be a felnőtt kategóriába?

Ez mindig nagy váltás, mert korosztályos versenyeknél szűkebb a mezőny. Az Európa Bajnokságon Huller Dani 21 évesen még az U23-as korosztályhoz tartozik. A legfiatalabb volt az egész 800 méteres mezőnyben, nála jóval idősebb, tapasztaltabb versenyzőkkel vette fel a versenyt. Eszes Dániel pont ebben az évben lépett ki az U23 védett korból, és belépett a felnőtt kategóriába. Az az eredmény, amivel Eszes Dani bejutott, az fantasztikus, hiszen ő egy évvel ezelőtt komoly betegségen ment keresztül, kórházban is volt. Tulajdonképpen őt újra fel kellett építeni az elmúlt évben. Csodálatos, hogy ez ennyire jól sikerült. Az idei hazai felnőtt ranglistát is ő vezeti 13,56mp-es eredménnyel 110m gáton.

Huller Dániel a tavalyi győri ifjúsági olimpián

Milyen perspektívát lát a fiúk teljesítményében?

2014 óta foglalkozom Eszes Danival, Huller Danival pedig 2016-ban kezdtük el a közös munkát. Őszintén azt gondolom, hogy remek atléták, Európa-szinten a legjobb eredményeket érhetik el. A világszintet csak azért nem mondom, mert a világ legjobbjai döbbenetes eredményeket teljesítenek, és nálunk ilyen eredményekhez sajnos nincsenek meg a megfelelő körülmények. A Magyar Atlétikai Szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy jövőre, a 2023-as hazai rendezésű atlétikai világbajnokságra összeállítson egy olyan csapatot, amely megfelelően tudja képviselni az országot.

Mindkét fiú ifjúsági Európa-bajnok volt a saját számában. A saját korosztályukban már felértek a csúcsra. Magyarországnak nincs több ifjúsági Európa-bajnoka, csak ez a két versenyző, akik mindketten itt Dunakeszin edzenek, erre természetesen nagyon büszkék vagyunk.

Az eredmények mellett fontos megjegyezni a körülményeket, hiszen Huller Dani nem 800 méteren volt Európa-bajnok, hanem 400 gáton. Dani, alkatát tekintve, nem egy nagy darab srác, könnyebb jellegű a futása, ezért úgy értékeltük, hogy a magasságához a gát nem feltétlenül előnyös, mert inkább ugrik, mint fut a gáton, és ezzel sok időt veszít. Távlati szempontból a 800 méteres síkfutás célravezetőbbnek tűnt, ezért ebben az évben kezdtük el vele az edzést 800 méteren. Szabadtéri versenyen idén a magyar U23-as bajnokságon mérettette meg magát először ebben a számban, majd 3 nappal később Pápán megdöntötte a 41 éve fennálló U23-as országos csúcsot. Egyértelműen eredményes volt nála a váltás.

Megünnepelték ezeket a csodás eredményeket?

Nem nagyon volt ünneplésre mód, mert egyből edzeni kellett tovább, hiszen szeptember 2-án és szeptember 6-án nemzetközi versenye lesz a fiúknak, amin pontokat lehet szerezni a jövő évi világbajnokságra. Ezen a két versenyen jó eredményeket kell teljesíteniük, mert akkor közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy részt vehessenek a 2023-as világbajnokságon. A világbajnokságon való indulás másik lehetséges módja, ha a kiírt szintet teljesítik, de az olyan erős, hogy 110m gáton a magyar csúcs közelében, míg 800 méteren magyar csúcsot kell futni. A következő időszakban erre a két lehetőségre kell koncentrálnunk. Bőven van feladatunk.

Előző cikkFúvószenétől volt hangos a város
Következő cikkSzezonzáró örömtánc