1,3 milliárdos csalás vélelme miatt rohantak le a TEK-esek több helyszínt Pest és Zala megyében. Luxusautókkal üzletelő társaság tagjait vették őrizetbe. Az elfogottak fiktív számlákkal foglalkoztak.

A NAV tájékoztatása szerint, a társaság Németországból rendelt cseh és szlovén cégeken keresztül gépjárműveket Magyarországra. Az első belföldi vevők, az „eltűnő kereskedők” csak papíron vettek részt a beszerzésben, az áfát pedig nem fizették meg a továbbértékesítés során. A fiktív számlákkal továbbadott járműveket a végső megrendelők így a versenytársaiknál jóval kedvezőbb áron értékesíthették. 

40 helyszínt fésültek át a NAV nyugat-dunántúli nyomozói úgy, hogy riasztották a TEK-et is. Erre azért került sor, mert a szervezet vezetőinek már korábban is volt ügye a hatóságoknál. A kommandósoknak sikerült elfogniuk a nagyszabású akció során a bűnszervezet vezetőjét a Pest megyei luxusotthonában.

Amikor a TEK munkatársai berontottak a luxusépületbe, a bűnszervezet vezetőjének barátnője kezdetben fel sem fogta, hogy mi történik: azt hitte, lánykérésben lesz része, azért ez a nagy felhajtás.

A NAV jelentése szerint az áfacsalással vádolt bűnszervezet nagyon jól élt: a milliárdos értékű ingatlan golyóálló üvegezéssel, kamerarendszerrel és mozgásérzékelővel lett felszerelve, az építmény kész erődként szolgált a bentlakóknak. A költségvetésnek okozott 1,3 milliárd forintos kár megtérülhet. Ennek érdekében a NAV bankszámlákat és ingatlanokat zárolt, továbbá nagy összegű készpénzt is lefoglalt.

Az eljárás során őrizetbe vett 5 emberből hámat a Zala Megyei Főügyészség indítványa alapján bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt tartóztatták le. A NAV szerint a bűnözők akár 20 évet is kaphatnak.

Előző cikkDunakeszi buszmenetrend
Következő cikkÉletbe lépett a vörös kód a hideg miatt