Ingyenes és névtelen lakossági felmérésben lehet részt venni a Pannon Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyéves programjában. A részvétellel megtudható, van-e és milyen mértékű radonsugárzás az otthonokban.

Sugárgészségügyi felmérést végez a lakosság körében a Pannon Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A felmérés részeként családi házakban és közintézményekben egyszerű detektorokat helyeznek ki, amelyekkel a beltéri radon koncentrációt határozzuk meg. A detektorok egy évet töltenek az adott épületben, mialatt összesen 3 alkalommal cserélik. Az eszközök kisméretűek, nem igényelnek áramellátást, nem alkalmasak hang vagy videó rögzítésére, és nem bocsátanak ki semmilyen egészségre káros anyagot.

A felmérés ingyenes, a detektorok cseréje postai úton történik, a visszaküldéshez térítésmentes válaszborítékot biztosítanak a résztvevőknek.

Mi is az a radon?
A radon egészségre ártalmas, színtelen, szagtalan, keserű ízű radioaktív nemesgáz, az egyik legveszélyesebb rákkeltő anyag. A talajból és az építőanyagokból származik.

A jelentkezéseket a radon@mk.uni-pannon.hu e-mail címen vagy a Radiokémiai Radioökológiai Intézet Tanszék – PE Facebook-oldalára küldött üzenetben várják. A levélben a mérési hely címét, a kapcsolattartó nevét és telefonszámát szükséges megadni.

További részletek a képen, a http://www.radonfelmeres.hu/ honlapon és a program https://www.facebook.com/RRIVeszprem/ Facebook-oldalán.

(főkép forrása: https://sugarzasmero-kolcsonzes.hu/radon-meres/)

Előző cikkJól áll a Napsugár Bölcsőde bővítése
Következő cikkBronzot vívott ki magának a VSD kardozója