Az öttusa mindenre megtanít – vallja Mizsér Attila, a sportág olimpiai, világ- és Európa-bajnoka. Olyan készségeket fejleszt, amelyek az élet számos területén alkalmazhatóak. A könyv bemutatja a szerző Bajnokok útja elnevezésű motivációs modelljét, amelyet szervezetfejlesztői munkájában is alkalmaz, és amely a mindennapokban is tanulságos útmutatóul szolgálhat bárki számára.

Mizsér Attila A siker tusái – Légy te is életed bajnoka! című kötete olyan történetgyűjtemény, amely saját fejlesztésű motivációs modelljének, a Bajnokok útjának legfontosabb pontjait körvonalazza. Mindezt sportpályafutásának legizgalmasabb eseményeivel és fordulataival példázza a szerző, Mizsér Attila, az öttusa olimpiai, világ- és Európa-bajnoka. A Bajnokok útját ugyanis saját sportkarrierjének tanulságai alapján alkotta meg. A kötet egyik legfontosabb üzenete, hogy megfelelő stratégiával és önismerettel a legnehezebb helyzetben is képesek vagyunk továbbmenni, folytatni a célunkhoz vezető utat. Pontosan úgy, ahogyan a sport bajnokai teszik. A konkrét esetek nyomán feltárul, miként gondolkodott, hogyan építette fel magát a sportoló, és milyen kapaszkodókat talált a legkritikusabb versenyhelyzetekben. Így állt össze a modell: egy gondolkodási és viselkedési minta.

A könyv az elmélet és a gyakorlat hiteles szintézisét adja, mely annak szerkezetében is tükröződik: elsőként minden esetben modellként vázolja fel üzenetének lényegi elemeit és alapjait, majd az egyes elemek ismertetése után történetek következnek, amelyek végén minden esetben a szerző összesíti a séma működésének legfontosabb mozzanatait, mindeközben pedig személyes tanulságait is megosztja velünk.

Jöjjenek a konkrétumok:

A kötet rávilágít arra, hogy gondolkodási és viselkedési mechanizmusainknak öt kritikus eleme van: KUDARC → CÉL → ERŐSSÉGEK → ITT ÉS MOST → DÖNTÉS. E modell öt elemét az öttusa egyes sportágának történetein keresztül hozza helyzetbe: mindegyik tusához a gondolkodási és viselkedési mechanizmus egy-egy fő elemét kapcsolva.

Lovaglás – KUDARC: tegyél meg mindent a kudarc megelőzésért. A legkirívóbb példa az 1993-as szófiai EB.

Úszás – CÉL: tervezd meg részletesen a célhoz vezető utat. A hozzá tartozó sztori szöuli olimpián történt, 1988-ban.

Terepfutás – ERŐSSÉGEK: fedezd fel erősségeidet, és építs azokra. A történet az 1981-es uppsalai nemzetközi verseny.

Lövészet – ITT ÉS MOST: csak arra figyelj, amit éppen csinálsz. A kapcsolódó eset az 1978-as ifjúsági országos öttusabajnokság.

Vívás – DÖNTÉS: tedd meg a következő lépést! Két ellenkező előjelű történet is alátámasztja: az egyik az első felnőtt világbajnokságáról, Rómából, a másik egy Helsinkiben rendezett versenyről származik.

A kötetet egy coachingszemléletű önfejlesztő kérdéssor zárja, amelyet bármilyen elakadás esetén célszerű átgondolnunk. Megválaszolásuk során automatikusan eljuthatunk belső világunk és helyzeteink sablonmentes megértéséhez, a helyzetekre való tisztább rálátáshoz, ennek köszönhetően pedig könnyebben megtaláljuk a következő lépést, a szükséges döntéseket, melyeket egyre bátrabban és tudatosabban hozunk majd meg önmagunk bajnoki útján – ígéri Mizsér Attila.

Mizsér Attila olimpiai bajnok (1988, Szöul, csapat) öttusázó, ötszörös világ- és kétszeres Európa-bajnok. Sportpályafutása mellett két diplomát (Testnevelési Főiskola, Külkereskedelmi Főiskola) szerzett. 1995-től a bankszakmában dolgozott, 2010-ben bankjában belső trénernek jelentkezett, 2014-ben megalapította az Apollo Consulting Kft.-t, amelynek fő tevékenysége a tréning, coaching és mentoring az üzleti és sportvilágban. A sportcoach-képzés egyetemi oktatója a Széchenyi Egyetemen.

A siker tusái című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon.

Előző cikkTrendi és hasznos – Ökofalu a Dunakeszi Feszten
Következő cikkMiért kell a rendezvényekre belépő vagy Dunakeszi Kártya?