A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület által közösen alapított díj, a Köztérmegújítási Nívódíj 2015. évben 8 pályamunkát fogadott be.

924463_703964226349249_136579479_n

 

A beérkezett pályázatokat az idén megújított Bíráló Bizottság bírálta el. A díjat két kategóriában ítélték oda a településeknek: Lakókörnyezet közterei és a Településközpont, főtér kategóriában. A pályázat célja többek között az értékőrző településfejlesztési kultúra érvényesülésének és az új értékek teremtésének a hagyományos értékek megőrzésével történő elősegítése. Emellett a kulturális örökség megőrzése a lehetőségek kihasználása a települések történetiségének megőrzésével, és az új környezetbe való hiteles integrálás is hangsúlyos, illetve a település helyi karakterének megőrzése és megmutatása a megújuló közterületen.

A Bíráló Bizottság döntése alapján Településközpont kategóriában két település részesült dicséretben: Dunakeszi (Dunakeszi főtér funkcióbővítő rehabilitációja) és Eger (Dobó tér és környéke építészeti rehabilitációja). Az elismerések átadására 2015. augusztus 27-én a diósgyőri várban kerül sor táékoztatta a Dunakanyar Régiót Berényi Éva, a Polgármesteri Hivatal pályázati referense. A Nívódíjas dicséretben részesült Főtér környezetét már „belakták” a lakosság igényeit kiszolgáló vendéglátó egységek. Kulturális műsorokat is szolgáltató kávézó mellett van fogászati rendelő is a Főtéren. A város központi közösségi teréhez csatlakozó kis utcákban étterem és süteményes is van, melyekben ízletes étkekkel, finomságokkal fogadják a vendégeket. A tavaly átadott új Főteret megkedvelték kicsik és nagyok egyaránt, melyen az augusztus 20-i avató ünnepségen István, a király című rockoperát mutatták be nagy sikerrel. Idén újabb monstre műsorral, János vitéz zenés, táncos feldolgozásával köszöntik a nézőket Szent István napján. A nagy érdeklődéssel várt produkcióban a Sziget Színház művészei mellett fellépnek a város művészeti csoportjai, valamint a Váci Szimfonikus Zenekar.

 

kép: www.instawebgram.com

Előző cikk„Paprikaeső”, avagy Dunakeszi régi falucsúfolója
Következő cikkA Duna aktuális vízminősége bármikor kontrollálható!