A déli Shell kút közelében egy sátor hívja fel a figyelmet arra, hol lehet megvenni a karácsonyi menü elengedhetetlen kellékét, a halat. Ottlétünkkor hoztak újabb 600 kilónyi élőhalat a Hortobágyról.

Hetedik éve tartanak itt halvásárt minden decemberben. Idén sajnos mentek fel az árak, kilónként átlagban közel ezer forinttal.

A forgalomra nem panaszkodnak, mivel úgy látják, az emberek korán megveszik a halat – félnek, hogy elfogy. “Kevesebbet vesznek, mint korábban, ez tény” – teszik hozzá.

Szürkeharcsa, ponty, kárász, amur kapható itt élőhalként, de fagyasztva van süllő, pisztráng is. A halat főleg a Hortobágyi Halgazdaságtól veszik – szép haluk van nagyon. A harcsák nagyok, van köztük 8 kilós is. Sokan megveszik a halat élve, de ha kérik, megpucolják, kiszedik a méregfogukat, lenyúzzák, lepikkelyezik és úgy viszik el.
