Minden második olvasói kérdésünk a szúnyoggyérítéssel kapcsolatban érkezik. Nem is csoda, hiszen tényleg sok a szúnyog a térségben, és a legtöbbjüket hidegen hagyja a riasztók illata és egyéb csodaszerek.

Tegnap, június 26-án megtörtént az ígért gyérítés, de olyan ez, mint a karácsony: máris mindenki a következőt várja. Itt a jó hír:

Dunakeszi Önkormányzat illetékességi területén földi úton történő szúnyoggyérítés lesz július 4-én, csütörtökön, a napnyugta utáni órákban. Tartaléknapok: 2024. július 5-6.

Felhasználásra kerülő készítmények: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer vagy Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátum (az előírt hígításban). A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Előző cikkHölgytenisz Dunakeszin
Következő cikkKoreai és japán autók javításában verhetetlenek már 25 éve