Ismét újabb rémhír kelt szárnya, ezért mindenek előtt a legfontosabb tisztázni, hogy a Szent István Általános Iskola nem szűnik meg, csupán egy új, modern, több férőhelyet biztosító épületbe költözik át – várhatóan 2017 szeptemberétől. Az intézmény új épületbe költözését az alkalmazotti közösség, a szülők közössége, az intézményi tanács, és a diákönkormányzat is támogatta. Az SZMK vezetője emellett azt is kiemelte, hogy örülnének annak, ha megszűnnének az iskolával kapcsolatosan megjelenő negatív jellegű cikkek.

szentistvan

Az elmúlt években megnövekedett gyermeklétszám miatt egyértelműen kirajzolódott, hogy szükség van egy új iskola felépítésére, ezért idén az iskolai férőhely-hiány megoldásaként egy 24 tantermes általános iskola építése veszi kezdetét Dunakeszin.

Az alagligeti városrészen épülő iskoláról 2016. február 2-án összevont szülői értekezletet tartottak a Dunakeszi Szent István Általános Iskolában, ahol Eich László, a Dunakeszi Tankerület igazgatója ismertette, hogy az új iskolaépületben a Szent István Általános Iskola fog helyet kapni.

Ahogy az már megszokott, néhányaknak köszönhetően azonnal felreppentek a rémhírek. Több helyen lehetett olvasni, hogy „bezárják a Szent István Általános Iskolát”.

Erről természetesen szó sincs, hiszen az iskola nem egy épülettől az, ami. Az iskola lényegét a tanári kar és az oda járó gyermekek jelentik. Az ottani közösség tölti meg élettel az intézmény épületét, nem pedig fordítva. A Radnóti Miklós Gimnázium sem szűnt meg, amikor épületből épületbe, végül jelenlegi helyére költözött. Sőt, ekkor kapott igazi lendületet az intézmény, amely azóta rendkívüli eredményeket tud felmutatni országos viszonylatban is.

Akkor eszébe sem jutott senkinek leírni, hogy megszűnik a gimnázium, hiszen nem zárt be, csak elköltözött. Nincs ez másként a jelenlegi helyzetben sem.

A tankerületi igazgató, és Laczkovich Krisztina igazgatónő elmondása szerint az iskola kinőtte a jelenlegi épületet, a telek mérete pedig nem teszi lehetővé a bővítést. Régóta probléma az iskola életében a helyhiány és egy megfelelő méretű tornaterem hiánya.

Mindazoknak, akik azt híresztelik, hogy bezárják a Szent István iskolát, nagy valószínűséggel a lakosság szándékos félrevezetése lehet a célja, hiszen erről szó sincs.

„25 éve dolgozom ebben az épületben, és ez idő alatt nagyon a szívemhez nőtt. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy ebben az épületben már nem valósíthatók meg a pedagógiai programunkban vállalt feladatok. Ez egy óriási lehetőség az iskolának, amivel élni kell! Tovább kell lépni.”

nyilatkozott a Dunakeszi Polgárnak Laczkovich Kristina igazgatónő.

Mittli Adrienne, a szülői munkaközösség vezetője így nyilatkozott:

A szülői közösség örömmel fogadta a hírt, hogy egy új, korszerű iskolában tanulhatnak majd gyermekeink.  Természetesen felmerülnek különböző kérdések: pl: milyen lesz majd a közlekedés, hogyan lehet majd parkolni. Ezekről a későbbiekben majd egyeztetés történik, és biztosak vagyunk abban, hogy a város vezetése megtalálja majd a megfelelő megoldást.

Mittli Adrienne még azt is hozzátette:

Örülnénk viszont annak, ha megszűnnének az iskolával kapcsolatosan megjelenő negatív jellegű cikkek, amelyek többsége sajnálatos módon olyan ember tollából származnak,(egyébként soha meg nem keresett érintett szülőként) akinek gyermekei iskolánk tanulói.

Bár az iskola bezárásáról szó sincs, a „negatív jellegű” cikkeken túl van olyan baloldali párt, aki érthetetlen módon erre népszavazási kezdeményezést nyújtott be.

Az új alagligeti iskola tehát egyrészt megoldja a városi szintű, főként azon a városrészen fennálló iskolai férőhely hiányt, másrészt méltó helyet biztosít városunk legrégebbi általános iskolájának. Az épületben 24 tanterem, 6 szaktanterem és 14 szertár kap helyet, emellett 1096 m2-es sportcsarnok, sportpálya, 300 m2-es féltornaterem, gyógytestnevelési terem, valamint 200 fős ebédlő szolgálja majd a tanulók kényelmét.

Eich László tankerületi igazgató arról is tájékoztatta a szülőket, hogy a felmerülő kérdésekről – iskolába jutás, teendők, határidők – júniusban egy újabb, részletes tájékoztatót fognak tartani, amelyre minden érintettet várnak.

Ami pedig az iskola épületét illeti, az Önkormányzat tájékoztatása szerint a későbbiekben is oktatási célú intézménynek fog otthont adni – természetesen a szükséges felújítások elvégzése után.

 

Előző cikkDunakeszi mentősöknek köszönheti életét a kis Vendel és anyukája
Következő cikkMódosulnak Dunakeszi város számlaszámai