Kihelyeztek táblát, fekvőrendőrt, de még mindig száguldoznak az utcájában? Szóljon a rendőröknek! Ugyanis a rendőrség alig várja az állampolgárok javaslatait az idei ellenőrzési pontokra. Az egész Európát érintő kampányhoz kapcsolódva 2023. április 21-én egy napig mérik a Magyarország útjain közlekedők sebességét. Ott, ahol a lakosság javaslatot tesz. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a ROADPOL kezdeményezéséhez csatlakozva a magyar rendőrség 24 órás összeurópai sebességellenőrzést – úgynevezett Speedmarathont – végez.

A Speedmarathon ötletét a német Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi állam dolgozta ki. Itt a közösség embereit felkérték, hogy szavazzanak arra a helyre/helyekre ahol sebességellenőrzést szeretnének. A német ötletet nagy lelkesedéssel fogadták, és hasonlóan a korábbi évekhez, ebben az évben is valamennyi ROADPOL-tagállam alkalmazza.

Az ellenőrzés ideje alatt, 2023. április 21-én 6 órától 2023. április 22-én 6 óráig, ténylegesen 24 óra időtartamban a rendelkezésre álló valamennyi Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont használatban lesz. Az eddigi akciókhoz hasonlóan a rendőrség az ellenőrzési helyek kijelölése során a lakosság véleményét is szeretné figyelembe venni. Ezért idén is javaslatokat vár arra vonatkozóan, hogy az említett időszakban hol kerüljön sor sebességellenőrzésre.

Az állampolgárok javaslatait az illetékes rendőr-főkapitányságok 2023. április 4-én 11 órától április 10-én 12 óráig az erre a célra létrehozott e-mail címekre várják: speedmarathon@pest.police.hu

A lakosság jelzései alapján, a javasolt helyszínek adottságainak ismeretében a vármegyei rendőr-főkapitányságok 2023. április 20-ig jelölik ki a pontos helyszíneket és időpontokat, amelyről az ORFK Kommunikációs Szolgálat a nyilvánosságot tájékoztatja.

Az ellenőrzés elsődleges célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, ugyanakkor a rendőrök a kampány során más jogsértésekkel szemben is fellépnek.

A túlzott és/vagy nem megfelelő sebesség az egyik legnagyobb tényezője a halálos baleseteknek. Ezért van az, hogy a rendőrség fellép azokkal a járművezetőkkel szemben, akik elmulasztják megtartani a sebességhatárt. A 24 órás Speedmarathon csak az egyik összetevője annak a stratégiának, melynek a célja a halálos balesetek számának csökkenése és Európa útjainak biztonságosabbá tétele.

Előző cikkMegmutatták a nyugdíjasok, hogy mire képesek, ha Petőfiről van szó
Következő cikkDr. Varga Imre – Egész pályafutását a járóbeteg-szakellátás fejlesztésének szentelte