A koronavírus-járvány 3. hulláma miatt március 8. és 22. között újabb szigorítások lesznek érvényben. Ezek a szolgáltatókat, boltosokat is érintik. Körutunkon megnéztük, hogyan fogadták a híreket.

A szépségszalonban szomorkodtak, mert bár tavaly tavasszal nem kellett bezárniuk, most úgy néz ki, legalább két hétig nem nyithatnak ki.

Itt is, mint a többi meglátogatott boltban és szolgáltatónál, beletörődve fogadták az újabb megszorításokat, és csak abban bíznak, hogy valóban mindössze két hétről lesz szó. Mint egyikük megfogalmazta: “sodródunk az eseményekkel, aztán bízunk a legjobbakban”.

Volt, aki azt mondta, ha a konkurencia is bezár, akkor annyira nem zavarja a viszonylag rövid leállás.

Az optikai boltok magánegészségügyi ellátást nyújtanak és gyógyászati segédeszközt árulnak, így működhetnek a továbbiakban is. Az irodaszert árusító bolt is nyitva lesz, “mivel a többi közt számlatömböt, pénztárgépeket árulunk és javítunk, és ezeket a mindig nyitva lévő boltok folyamatosan használják”.

Az elektroszervízben azt mondták, hogy nekik be kell majd zárniuk. Bár lehet, hogy mégsem, mivel az információs és kommunikációs eszközöket javítók nyitva maradhatnak.

Egyelőre még van néhány ellentmondás és valószínűleg sok vitára ad majd okot a nem teljesen egyértelmű megfogalmazás – bár minden típusú boltot külön szabályozni persze lehetetlen.

A pénteken megjelent kormányrendelet szerint a következő üzletek maradhatnak nyitva meghatározott időben és feltételekkel:

 1. napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletek,
 2. a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (így különösen illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletek,
 3. a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, a mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletek (így különösen a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletek), ide nem értve a főtevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzletet,
 4. az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek,
 5. a mezőgazdasági üzletek, ideértve a műtrágyát értékesítő üzletet és a vágóhidat,
 6. a kertészeti árudák, faiskolák,
 7. a piacok, helyi termelői piacok bizonyos üzletei,
 8. a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt, az optikai és látszerészeti eszközöket forgalmazó üzletek, állatgyógyszertárak,
 9. az üzemanyagtöltő állomások,
 10. a nemzeti dohányboltok és
 11. az újságosok.