Torlódó autók, ideges szülők, kapkodó gyerekek – ezek jellemzik a reggel iskolába autóval érkezőket. Így van ez Dunakeszin is. Az önkormányzat most a bécsi módszerről tervezi kérdezni a szülőket. A kérdés, hogy mi is ez, ezt próbáljuk meg bemutatni.

Az iskolák környékén található reggeli és délutáni torlódások elkerülése érdekében támogatná-e a bécsi modell bevezetését Dunakeszin? – így szól az a kérdés, amelyet egy nagyobb szabású kérdőív keretén belül tennének fel a dunakeszieknek. A kérdés már csak az, hogy mi az a bécsi modell? Ezt próbáljuk bemutatni.

Schulstrasse – azaz iskola utca, így hívják az osztrák fővárosban azt a modellkísérletet, amelynek lényege: hogy az iskola utcáját tanítás kezdete előtt fél órával lezárják a forgalom elől. Csak gyalog, kerékpárral és rollerrel megközelíthető az adott suli – ismerteti a rendszer az autoszektor.hu. A szülők vihetik gyermeküket kocsival, de több száz méterre a sulitól ki kell szállni a tanulónak, s az utolsó etapot gyalog teszi meg.

A magyar lap beszámolója szerint a gyerekek élvezték, hogy tanítás kezdete előtt az utca az övék lett. Játszhattak, labdázhattak, szabadon sétálgathattak. Örültek, hogy nincs forgalom és szabad közlekedhettek. A szülők pedig nyugodtak lehettek, a közlekedés nem veszélyezteti gyermekeik biztonságát.

Az első kísérlet bevezetése után 47-ről 56 százalékra nőtt a gyalog iskolába induló diákok száma. 8-ról tízre a kerékpáros diákoké, a 10-ről 7 százalékra csökkent azoknak az iskolásoknak a száma, akiket szüleik továbbra is kocsival vittek. A kérdés, hogy ez megvalósítható-e Dunakeszin.

A döntés a dunakesziek kezében lesz. A dunakeszi iskolákról szóló kérdőívet a tervek szerint hétfőn küldik majd el a szülőknek a Kréta-rendszeren és szülői SZMK levelező listáján. Mondja el véleményét Facebook-oldalunkon, majd voksoljon a kérdőíven is!