Március végén érkezett a hír, hogy megérkeztek az első fecskék Magyarországra. A füsti fecske kicsit korábban érkezett a szokásosnál, de annyi baj legyen, Dunakeszin tárt karokkal, akarjuk mondani kész fészkekkel várják őket.

Magyarországon egyébként egyre kevesebb a fecske, ami nagy baj, például a rovarok elleni védekezés miatt is. A szakértők azt kérik, ha tudjuk, segítsük ezeket a madarakat. Ilyen segítség péládul a Nyíri Márton környezetvédelmi alpolgármester által elindított program is. Ennek keretén belül fészeképítéshez szükséges sarazóhelyeket létesített a város, illetve a lakosság mesterséges fecskefészkeket igényelhetett. Vállalásuk csupán annyi, hogy kertjükben vagy ingatlanjukon elhelyezik a mesterséges fészkeket.

Fecskefészek a Városházán. A fecskék művészi fészket építenek sárból, mások a homokos partoldalakba vájnak fészekodút, de harkályok által elhagyott vagy mesterségesen létrehozott odúkat is szívesen használnak

Szabó József – aki Dunakeszi régebbi városrészének képviselője – sorra vitte házhoz a fecskeotthonokat. Kérdésünkre elmondta, hogy hatalmas volt az érdeklődés. “A mostani akcióban meghatározott mennyiségű fészek állt rendelkezésre, amit pillanatok alatt elkapkodtak a dunakesziek. Felemelő érzés volt, hogy a dunakesziek ennyire fontosnak érzik ezt a témát. Amint kikerült a hír, hogy lehet igénylést leadni, folyamatosan csörgött a telefonom – mindenki fészket akart. Nyíri Márton alpolgármester úrnak fogom is javasolni, hogy jövőre bővítsük a keretet, akkora az érdeklődés.

“A fecskéknek innen üzenem, jöjjenek dunakeszire, mert itt tárt karokkal és kényelmes fészkekkel várjuk őket.”

Szabó József képviselő adja át az agyagfecskefészket az egyik első igénylőnek

De mi a helyzet a lakóparkos övezettel?

Meglepő volt, milyen sokan éltek a lehetőséggel. Amikor kivittem a fészkeket, külön örültek a mellékelt kihelyezési útmutatónak, így biztos, hogy szakszerű otthonra találnak a fecskék Dunakeszin. Most már csak a fecskéket várjuk. Ha lesz beköltöző, igyekszünk lencsevégre kapni őket” – mondta a Postnak Sipos Dávid alpolgármester, önkormányzati képviselő.

💚 A Zöld Dunakeszi program keretében az idei első három fecskefészket, a Toldi-Dombliget lakóparkban már oda is adtam az…

Közzétette: Sipos Dávid – Dunakeszi alpolgármestere, Programiroda vezető – 2023. április 4., kedd

Ha ön is igényelt fészket, és van is beköltöző, küldje el a képet!

Előző cikkVigyázz, kész, jelentkezz! – Csapjon le a városi tábor helyeire
Következő cikkDunakeszi Város Közművelődési díjjal tüntették ki a város kedvelt művészét