Búcsút vettek a város díszpolgárától, a 94 évesen elhunyt Kállay Gyulától tegnap a Dunakeszi Temetőben. Mindenki Gyula bácsijától elbúcsúzott, Dióssi Csaba polgármester és a város nevében, Erdész Zoltán alpolgármester is. Sokan voltak a temetésen.

Kállay Gyula 1925. november 14-én Alagon született. Édesapja cukrász és szakácsmester volt Budapesten, ahová gyakran elkísérte édesapját. A környékbeli zenészeket hallgatva szerette meg a zenét, mely későbbi életét is végig kísérte, meghatározta gondolkodásmódját és cselekedeteit. Küzdelmes, de szép gyermek- és ifjúkora volt. Gyermekszínész és zsoké volt, versenyzett, győzelmeket aratott, majd ifjúkori és élete végéig legjobb barátja, Dobos József unszolására műszerésznek tanult, és később ebben a szakmában helyezkedett el.

Gyula bácsi megjárta a II. világháborút, ahol szakácsként dolgozott. Ugyan Amerikában fogságba esett, de szerencsésen hazaérkezett Magyarországra. Alagra mindig visszajárt, itt ismerte meg feleségét, Annuskát, aki élete első és 65 évig tartó nagy szerelme volt. 1948-ban vette feleségül, akivel előbb Alagon, majd Budapesten laktak, később pedig, 1956 októberében együtt költöztek Kanadába két kisgyermekükkel, Annával és Gyuszival. Már Torontóban született meg harmadik gyermekük, Viktor. Ambiciózusának köszönhetően, Gyula bácsi több sikeres vállalkozást is létrehozott, alapított egy gépműhelyt, ahol saját fejlesztésű alkatrészt gyártottak a Coca és a Pepsi kólának is.

Gyula bácsi maga mesélte, hogy nagyon boldog, szép és tartalmas 55 évet töltöttek Kanadában.

Külföldön sok barátra lelt, de ők az évek múlásával meghaltak mellőle, ezért a gyakori hazalátogatások után, nyugdíjazását követően feleségével úgy döntöttek 2010-ben, hogy végleg hazaköltöznek. Baráti összejövetelek, a nyugdíjas klubba járás, a zene szeretete és a hangversenyek látogatása tette boldoggá, és egyben határozta meg életüket. Gyula bácsi szeretett felesége 2012-ben hunyt el. Kérésére, felesége hamvait, amit Gyula bácsi otthon őrzött, vele együtt helyezték végső nyughelyére.

Gyula bácsi szerette az embereket és tudott önzetlenül adakozni. Példaértékű támogatásáért az önkormányzat 2015-ben Dunakeszi Városért kitüntető címet, 2019-ben Dunakeszi Város Díszpolgára címet adományozta neki.

Eltávozott közülünk egy olyan ember, akinek szerénysége és nagylelkűsége példaértékű volt

– búcsúzott Erdész Zoltán alpolgármester.

Kiemelte, hogy a zeneszerető dunakeszi gyerekek soha nem felejtik el, hogy a József Attila Művelődési Központnak, több általános iskolának, valamint a gimnáziumnak hangverseny zongorákat és pianínókat vásárolt, adományozott, hogy ezzel támogassa a fiatalok tanulását. A zeneiskolával kiváló kapcsolatot ápoló Gyula bácsi, nem csak anyagilag támogatta az intézményt, hanem személyesen is részt vett a rendezvényein. Emellett a szeretet ünnepén nélkülözőket is támogatta adományaival, melyre a rászoruló családok mindig emlékezni fognak. Majd Horatius szavait idézte végleg búcsúzott:

Non omnis moriar – Nem halok meg egészen. Gyula bácsi, nyugodj békében.

Kállay Gyulától pénteken délután búcsúztak el ismerősei, barátai, tisztelői. Köztük volt Csoma Attila, a VOKE igazgatója és többen a Nyugdíjas Klub tagjai közül.

 

Előző cikkA Nap utcában is dolgozni fognak
Következő cikkNézze meg Rubint Réka feszes hasizmait!