Csoma Attila, a VOKE József Attila Művelődési Központ igazgatója képviselői feladatai mellett idősügyi tanácsnokként azért is dolgozik, hogy Dunakeszi szeniorkorú lakosai minél jobban érezzék magukat a városban. A sokoldalú feladatról és az aktuális intézkedésekről kérdeztük a képviselőt és a nyugdíjas korosztályt.

Balogh Gyuláné nyugdíjas úgy véli, hogy kifejezetten megnyugtató az idősebb korosztály számára, hogy Dunakeszin kiemelt figyelemmel kíséri a városvezetés a nyugdíjasok lehetőségeit, életkörülményeit.

„Csoma Attila a legmegfelelőbb személy az időskori tanácsnok pozícióra, hiszen ő ismeri ennek a korosztálynak az igényeit. Érezzük a támogatást, a művelődési házban hetente van lehetőségünk összejövetelek megtartására, ami fantasztikus dolog” – nyilatkozta Balog Gyula nyugdíjas.

Csoma Attila önkormányzati képviselő és Dióssi Csaba polgármester a nyugdíjas klub születésnapi köszöntésén

Idősügyi tanácsnokként milyen feladatokat lát el?

Ezt a feladatkört 2019-ben kaptam meg. Természetesen az önkormányzat már korábban is foglalkozott a nyugdíjasok helyzetével, de úgy gondoltuk, hogy szerencsésebb, ha nagyobb figyelmet kap a szeniorgeneráció. Amikor a felkérést megkaptam Dióssi Csaba polgármestertől, ő azt kérte, hogy alaposan gondoljuk át, hogy milyen eszközökkel, lehetőségekkel tudnánk a dunakeszi nyugdíjasok helyzetén javítani. A csapatommal megkérdeztük a célzott korosztályt, készítettünk egy állapotfelmérő kérdőívet, amit több száz idős töltött ki, köztük a Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub tagjai is. Igyekeztünk a városi rendezvényeken elérni, megszólítani a szeniorkorosztályt.

Az idősek világnapja alkalmából

A koncepciót a beérkezett vélemények alapján alakították ki

Több száz visszajelzés alapján kidolgoztunk egy koncepciót, amit a képviselő-testület elé vittünk.

A testület a kidolgozott koncepciónk alapján hozta meg azokat a döntéseket, fejlesztéseket az elmúlt években, amelyek ennek a korcsoportnak az érdekében jöttek létre. Korábban is sok programot szerveztünk a nyugdíjasoknak, például karácsonykor, több idősnapi rendezvény alkalmával, de célunk az volt, hogy célzottan, őket megszólítva fejlesszük ezt a területet. Egyik legnagyobb igényként merült fel a szenior szűrőnapok megrendezése. Két évvel ezelőtt az SZTK-val közösen szerveztünk csak az idősek számára egy szűrőnapot, ahol 11-féle szűrésen vehetett részt az érintett korosztály. Az idei szűrőnapot március 23-án fogjunk megtartani. Ezen a napon egy alapszűrés mellett 16 szakszűrést tudunk biztosítani több száz dunakeszi nyugdíjasnak.

A szenior szűrőnappal együtt idén 1300 szűrést biztosít az önkormányzat a dunakeszieknek (március elején tartották a családi szűrőnapot)

Milyen igények merültek még fel a nyugdíjasok részéről?

Számos pozitív visszajelzést kaptunk az eddigi lépéseinket illetően, de sok elvégzendő feladat van még ezen a területen. Sok nyugdíjas jelezte, hogy szeretne gondozottabb utakat, járdákat, illetve köztéren, parkokban több padra lenne szükségük, hogy nyugodtan le tudjanak ülni egy beszélgetésre. A Duna-parti fejlesztések során már kétszer annyi padot tettünk ki, mint ami korábban ott volt. Az Aradi vértanúk terén is megdupláztuk a padok számát, illetve az új sétányunk esetében, a Keszi fasornál is. Növeltük a gyalogátkelőhelyek számát a biztonságosabb közlekedés érdekében. Az útkereszteződésekre is nagyobb figyelem jut arra vonatkozóan, hogy azokat akadálymentesen alakítsuk ki minél kisebb padkákkal – mondta a Postnak a képviselő, idősügyi tanácsnok.

Dióssi Csaba polgármester minden évben beszámol a nyugdíjas klub tagjainak az elvégzett munkáról, és válaszol a feltett kérdésekre

Balatoni üdülés

Sok visszajelzést kaptunk a balatoni üdülő használatával kapcsolatban is. Kiderült, hogy sokan szívesen igénybe vennék elő- és utószezonban a tábori szobákat, apartmanokat kedvezményes áron, ezért ezekben a periódusokban bevezettük az idősek balatonakarattyai üdültetését. Bekapcsolódtunk a Gondosóra programba is, amely egy kormányzati program, az idősgondozásnak egy magasabb szintlépése. A program által az időskorúak nagyobb biztonságban érezhetik magukat, ami a családtagok számára nagy megkönnyebbülést jelenthet.  

A dunakesziek az országos átlag felett regisztráltak a programba. az aktív felhasználók száma már 1500.

A közvetlen vízparti balatonakarattyai városi nyaralóban minden évben kedvezményes üdülést biztosít az önkormányzat a nyugdíjasoknak

“Évről évre fejlődik a nyugdíjasok helyzete a városban”

10 évvel ezelőtt, amikor a Dunakeszi Programirodában dolgoztam, akkor 4400 karácsonyi csomagot állítottunk össze a nyugdíjasoknak. 2023 év végén pedig 7400-at. Ez azt is jelenti, hogy a város lakosságában egyre nagyobb szeletet tesz ki a szeniorkorúak száma. Ez szintén indokolja, hogy ezzel az üggyel még jobban kell foglalkozni – nyilatkozta Csoma Attila.

A nyugdíjas klub tagjai az újévet is közösen köszöntötték

Kovács Ilona, a nyugdíjas klub vezetőségi tagjaként portálunknak elmondta, hogy

a Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub 340 fővel a legnagyobb létszámú csoportja a Nyugdíjasok Országos Szövetségének.

A nyugdíjas klub a VOKE József Attila Művelődési Házat az otthonának tekinti, ahol a zártkörű eseményeit, rendezvényeit megtarthatja. A klub tagjai minden évben lehetőséget kapnak arra is, hogy a polgármesternek feltegyék az őket érintő kérdéseiket, aki személyesen válaszol rájuk. „Az önkormányzat támogatását folyamatosan érezzük. Korunktól függetlenül nyitottak és rugalmasak vagyunk arra, hogy a város fiatalabb korosztályaival is ismerkedjünk. Vezetőségi tagként mondhatom, hogy jól érezzük magunkat a városban és a klubban is” – hangsúlyozta Kovács Ilona.

Előző cikkEgyelőre négy polgármesterjelölt van Dunakeszin
Következő cikkAvartűz a dunakeszi repülőtér mellett