A farsang a gyerekek és a felnőttek körében is népszerű, van, aki a kézzel készített, van, aki a vásárolt jelmezre esküszik. Egy biztos: farsangi emlékeink mindannyiuknak vannak. De ismerjük-e az ide kapcsolódó kifejezéseket? Kollégánk összeállítását olvashatják.

Kisgyerekként a kedvenc rendezvényem volt a farsang, viszont már nagyon hamar észrevettem, hogy a karácsonnyal vagy a születésnapommal ellentétben ennek a dátuma örökké változott. Pontosan mikor is van a farsang?

A farsang egészen pontosan a vízkereszttől (január 6.) húshagyókedd éjfélig, a hamvazószerdával kezdődő nagyböjtig tartó időszak elnevezése. A magyar néphagyomány szerint jelentős a farsangvasárnap, hiszen a mulatságok kezdő időpontja ez volt.

Mi is a farsang farka?

A már említett farsangvasárnap és húshagyókedd közötti időszak a nagy mulatságok, a karneválok ideje. Olaszországban a farsang vége talán a leghíresebb, ugyanis ott a Velencei karnevál zárja az időszakot. Nálunk a legnépszerűbb alakoskodó szokás a mohácsi busójárás.

A farsangi időszak legjellegzetesebb édessége nálunk a farsangi fánk. Legismertebb fajtája a szalagos fánk. A farsangi fánk eredetére többféle történet is létezik. Az egyik történet egy párizsi bálra vezethető vissza, amikor az álruhában táncoló Marie Antoinette megízlelte a mézeskalácsosok által készített egyszerű paraszti fánkot, majd megvette a mézeskalácsos egész kosarát. Elmondatta magának a receptjét is, megtanította rá a cukrászát, és a fánk a francia királyi udvar ünnepi fogása lett. Egy másik forrás szerint a fánk története Bécsben kezdődött. Amikor egy Krapfen nevű pék meghalt, a felesége vette át a pékség vezetését. Egy napon a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók egyre türelmetlenebbek lettek. A pékné kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni. A célt elvétette, a tészta a kályhán lévő forró zsírral teli lábosba pottyant, amely pár perc alatt aranybarnára sült.

Mi lesz idén a legnépszerűbb jelmez?

Magyarországon a gyerekek nagy örömére szintén minden évben megrendezik a farsangot, amikor különböző jelmezekbe öltöznek be a kicsik. Ilyenkor általában mindenki hoz süteményeket, üdítőt és táncos mulatság veszi kezdetét. Életre kel számtalan mese- vagy filmhős, de ma már csak a képzelet szab határt, hogy milyen jelmezbe öltözeti a szülő a gyermekét. Idén, ha tippelni kellene, a legnépszerűbb jelmezek a megszokott formákon kívül szerintünk Wednesday Addams, illetve a népszerű Marvel-karakterek lesznek.

(Forrás: lcfkids,unnepekoldala.hu)

Előző cikkGrundbirkózó döntő Dunakeszin
Következő cikkZebrásodik Dunakeszi