Mária Teréziáról, Magyarország és Csehország királynőjéről, a Habsburg Birodalom egyetlen női uralkodójáról született emlékkönyv a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kiadásában. A Mária Terézia emlékkönyv gazdagon illusztrált, a modern tudományos eredményeket olvasmányos formában ismertető kiadvány díszbemutatóját az alapkezelő székházában tartották, ahol Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tartott beszédet.

Mária Terézia uralkodása előképe a kiegyezésnek és az Osztrák-Magyar Monarchiának, amely sokkal természetesebb és szervesebb egység volt, mint ma az Európai Unió – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Mária Teréziáról szóló könyv bemutatóján Budapesten, hétfőn.

Semjén Zsolt tart beszédet a könyvbemutatón

Nagy szerencsétlenség, hogy ez az egység az elvesztett első világháborúval szétesett – tette hozzá a politikus.
Régi adósság volt egy tudományos mű “nagy királynőnk uralkodásáról”, hiszen értékeltsége nem jelentőségének megfelelő.
A miniszterelnök-helyettes kifejtette: Mária Terézia józan ésszel és vallásos lelkiismeretességgel uralkodott. Konzervatív volt, de felismerte az idők szavát, átlátta saját korának problémáit és megfelelő válaszokat adott rájuk. Számos nagyszabású intézkedése volt például az egészségügy, az oktatás, vagy a jobbágyság helyzetének javítása terén, melyek miatt joggal nevezhető konzervatív reformernek.

A Habsburg-ház nem pusztán a magyar történelem, a múlt része, de a magyar jelené és jövőé is. Nagyszerű dolog, hogy a Habsburg család két tagja is a magyar diplomáciában szolgálja Magyarországot és a magyar nemzetet – tette hozzá.
Semjén Zsolt elmondta azt is, hogy tervezik Luxemburgi Zsigmondról, Ferenc Józsefről és IV. Károlyról szóló kötet összeállítását is.

Az emlékkönyvet minden határon túli magyar iskolába és magyarországi könyvtárba eljuttatják, valamint a világ nagy könyvtáraiba, és megvásárolhatók a nagyobb könyvesboltokban is.

MTI

Előző cikkKínáig megy a híre a dunakeszi lángosnak
Következő cikkEgy dunakeszi diáktűzoltó története