Idén márciusban második alkalommal rendezte meg az önkormányzat az SZTK-ban a szenior szűrőnapot. Az alapszűrésen kívül szakorvosi vizsgálatokkal, tanácsadással, programokkal várták Dunakeszi idős lakosságát. A helyszínen megérdeklődtük, hogy tetszett a résztvevőknek a lehetőség, most pedig Csoma Attilától, a “Gondoskodunk az Idősekről” Tanácsadó Testület vezetőjétől, az esemény szervezőjétől kérdeztük meg, ő hogyan értékelte az eseményt. Úgy tudjuk, nem mindenki ment el, aki regisztrált, ezzel elvéve mások elől a lehetőséget. Erre is rákérdeztünk.

Honnan jött tavaly a szűrőnap ötlete?

Két évvel ezelőtt a tanácsadó testületünk elkészített egy kérdőívet, amelyben kimagaslóan magas számban jelezték vissza felénk a megkérdezettek – dunakeszi idős lakossága -, hogy alkalomadtán szívesen részt vennének rendszeres városi szűréseken. A városba korábban is ellátogattak szűrőbuszok, és néhány nagyrendezvényen is lehetett sátrakban bizonyos szűréseket szervezni, de szerettünk volna szintet lépni a területen. A város abban a szerencsés helyzetben van, hogy saját tulajdonában és működtetésében áll a helyi SZTK, amelyet megkerestünk egy egész napos szűrőnap ötletével (nemrég írtunk arról, hogy a város nem hajlandó állami tulajdonba adni az SZTK-t – szerk.).

Csoma Attila és Dióssi Csaba polgármester az SZTK előtt

Mi volt idén az újdonság?

A szakorvosi rendelőintézet szakmai hátterével idén már tizenhárom szakszűrést tudtunk kínálni az érdeklődőknek, a Carotis Doppler-vizsgálattól kezdve a csontsűrűségmérés, a látás- és hallásvizsgálaton keresztül az ortopédiáig. A szűrésen résztvevők szakorvossal találkozhattak és konzultálhattak, megkönnyítve ezzel a döntést saját egészségüket illetően.

Hogyan lehetett részt venni a vizsgálatokon?

Az érdeklődőknek egy központi telefonszámon kellett bejelentkezniük és időpontot foglalniuk. Egy érdeklődő egy úgynevezett alapszűrésre és egy szakszűrésre jelentkezhetett be. Úgy érzékeltük, hogy a jelentkezésre adott mintegy egy hónapos idő elegendő volt. A szakszűrések mindegyike betelt.

Az alapszűrésen kívül egy szakszűrést is választhattak a résztvevők

Jövőre változtatnak

Mik voltak a tapasztalatok? Úgy hallottuk, nem mindenki ment el a vizsgálatokra.

Valóban, keserű tapasztalat volt, hogy a regisztráltak közül minden ötödik nem jelent meg a szűrésen, elvéve ezzel a helyet mások elől. Ez azt mutatja számunkra, hogy a jövő évben a regisztráción és a visszajelző rendszeren finomítanunk kell majd.

“Arra fogunk törekedni, hogy a szűrőnap kapacitását maximálisan kihasználjuk.”

Összességében azonban elégedettek lehetünk a rendezvénnyel, amelyet a résztvevők pozitív visszajelzései mutattak a leginkább. Az idei tapasztalatokkal gazdagodva a jövő évben is szeretnénk megszervezni a szűrőnapot.

Nagyon köszönöm a Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézet szakmai támogatását, a Dunakeszi Polgármesteri Hivatal Lakosságszolgálati Osztályának a regisztrációban nyújtott munkában, valamint a “Gondoskodunk az Idősekről” Tanácsadó Testület segítőinek a lebonyolításban nyújtott segítségért!

Előző cikkAll Star-csapatba választották a dunakeszi kosarasokat
Következő cikkA lomok közé rakta titokban megszült babáját, ahol egy macska támadt az újszülöttre