Különleges sportmodellt ajánl Magyarországnak Nagy Bandor, a városi korfballcsapat szakosztályvezetője, aki nemrég Székesfehérváron tartott erről előadást. Egyedi programja alapján ezzel a különleges sportággal Dunakeszin minden általános iskolás megismerkedik.

Nagy Bandor már öt éve szakosztályvezetője a városi korfball csapatoknak, ahol több korcsoportban is – az U11-esben három, az U13-as kettő – edzi és versenyre készíti fel a fiatalokat. Mint mesélte, indulnak az U15-ös bajnokságon és idén először a felnőtt NB1/B bajnokságon is. Vele beszélgettünk a Dunakeszin működő sportmodellről.

Nemrégen Székesfehérváron tartott előadást a városi sportmodellről. Ezt ön dolgozta ki?

Nem én dolgoztam ki, csak a része vagyok. Ez az önkormányzat és a városi sportigazgatóság kezdeményezése. Arra szolgál, hogy az iskolás gyerekeket megismertessen számos sportággal, illetve összekösse a gyerekeket az egyesületekkel.

Ilyen módon amelyik gyerek szeretné, megtalálja az utat a rendszeres sportoláshoz.

Legközelebb a Testnevelési Egyetem konferenciáján mutatjuk majd be a modellt a szakmai érdeklődőknek és a nagyközönségnek.

Hogyan értékelné a szakosztály elmúlt időszakát? Milyen sikereket értek el? Mit tart a legnagyobb eredménynek?

A legnagyobb sikerünk, hogy egy olyan közösség alakult ki, amelyben mind a játékosok, mind a szülők jól érzik magukat, és ahol megvalósul a mottónk:

‘Fun and interaction’, azaz jókedv és egymásra hatás.

A pályán is értünk el szép eredményeket, több korosztályos magyar bajnoki címet, dobogós helyezést, számos játékost adtunk/adunk a korosztályos és a felnőtt válogatottakba. De ezek kevésbé fontosak számunkra, a fentebb említett ‘eredményünkre’ büszkébb vagyok.

Mik a szakosztály jövőbeli tervei?

Dunakeszin a világ egyik legkomolyabb korfballos központját szeretnénk kialakítani, ahol megvan a korfball tudományos, elméleti háttere, megvan a megfelelő infrastruktúra és szakembergárda, és ahol rengeteg fiatal és idősebb játékos élvezi a korfball áldásos hatásait.

Ön edzi azokat az alsó tagozatos gyerekeket, akiknek az önkormányzat díjmentesen biztosítja a korfball képzést?

A tankerületel és az önkormányzattal történt megállapodásunk alapján a második osztályosok a testnevelés órák keretében hetente egyszer korfballos testnevelés órán vesznek részt minden dunakeszi iskolában. Ezt Veres Judit és jómagam tartjuk, no meg Holli maci, aki a világ legjobban korfballozó jegesmedvéje, minden órán ott van, és keresi a korfballos tehetségeket.

Nagy Bandor legközelebb február 23-án a Testnevelési Egyetem konferenciáján mutatja majd be a Dunakeszin működő sportmodellt, az önkormányzat és a programiroda segítségével. Az előadás 10 órakor fog kezdődni és nyilvános, így mindenkit szeretettel várnak.

 

 

 

Előző cikkKegyetlen sorsot szántak a kutyáknak
Következő cikkA szöges kutyatápügy nem egyedi eset