Felhők ide vagy oda, sokan voltak kíváncsiak a város hagyományőrző, 1848-49-es csatákat felelevenítő programjára. A Dunakeszi Viadalt minden évben igyekeznek a szervezők új elemekkel feldobni, idén sem volt ez másképp. Nem mintha a csata maga nem enne elég érdekes, de a kiegészítő programokkal egy egész napos családi nappá nőtte ki magát a rendezvény.

A megjelenteket Dióssi Csaba polgármester köszöntötte, aki Tuzson Bence igazságügyi miniszterrel közösen tartotta meg az ilyenkor szokásos díszszemlét, majd megadta az engedélyt a csatára.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Dióssi Csaba a díszszemlén

“Dunakeszi a rendezvények nélkül olyan lenne, mint egy város közösség nélkül. Aki nem azon fáradozik, hogy minőségi programokat adjunk helyben, az valami nagyon fontos dolgot nem ért a dunakesziek igényeiből.”

Dióssi Csaba

“Kisgyerekkorom óta érdeklődöm a történelem iránt, gyerekként mindig próbáltam elképzelni, milyenek lehetettek a csaták, a kor ruhái, fegyverei. Örülök, hogy mi ezt meg tudjuk mutatni a dunakeszi gyerekeknek, immár tizenegyedik alkalommal” – nyilatkozta a Postnak Dióssi Csaba polgármester.

A gyalogosok és a lovasság is korhű ruhákban és fegyverekkel mutatta be, milyen is volt annak idején egy csata. Azon kívül, hogy az egyik ló eleinte nem kívánt részt venni a műsorban, minden flottul ment, az imitált jeleneteknek és a biztonsági előírások betartásának köszönhetően nyugodtan nézhették a lelátóról a gyerekek és a szüleik a műsort. A gyerekek sokszor hangosan kiabáltak, hogy “Hajrá, magyarok!” – beleélve magukat az események sodrásába.

A csata előtt a dámalovasok is bemutatkoztak, ami főleg a kislányok körében aratott nagy sikert.

Veres Kornél, a Farkas Ferenc AMI vezetője a műsor közben elmondta, hogy nagyon fontos a dunakeszi gyerekeknek, hogy ne csak a zeneiskola falain belül, de a városi rendezvények színpadán is megmutathassák a tehetségüket. “A város erre rengeteg lehetőséget biztosít a diákjainknak. Művészként járom az országot, és azt kell, hogy mondjam,

ilyen gazdag programkínálattal Dunakeszi a megyei jogú városokkal vetekedhet.

Személyes kedvencem a Dunakeszi Feszt, és örömmel veszek részt a DunaArt Egyesület eseményein is.”

Veres Kornél, az FFAMI igazgatója

A csatát eljátszó Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium Magyarországon elsőként 32 éve alakult. Céljuk a katonai lovas, tüzér és gyalogos hagyományőrzés, természetesen 1848 szellemében. Minden évben országszerte és külföldön is részt vesznek aktuális rendezvényeken, így Dunakeszin is, ahol immár 11. alkalommal főszereplői a Dunakeszi Viadalnak.

Látványos bemutatónak lehettek tanúi a nézők

Bemutatót tartottak az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatának lovasai is, akik országszerte 1100 fővel, 850 lóval teljesítenek önkéntes szolgálatot. A Lovas Tagozat szakmai ernyőt biztosít a polgárőrség lóháton szolgálatot adó polgárőreinek, vezetőjük dr. Radácsné Reszegi Rita. A Lovas Tagozat elnökségi tagjai között van a Dunakeszin élő Dallos Gyula örökös magyar bajnok is.

Laczkovich Krisztina, a Szent István Általános Iskola igazgatója szerint Dunakeszin az utóbbi 15 évben színvonalas közösségi programok születettek meg, és váltak hagyománnyá, amelyek közül sokat kifejezetten a családoknak szerveznek.

“Fontosnak tartom ezeket a programokat, mert segítik a gyerekeknél a településhez való kötődést, a “dunakeszis vagyok” érzés kialakulását, megélését.

Az iskolában is teszünk azért, hogy az itt élő gyerekek ismerjék településüket, illetve annak hagyományait. Ennek érdekében kiemelt kapcsolatot ápolunk a Révész István Helytörténeti Gyűjteménnyel, és vezetőjével, Kerekes Dórával, akinek foglalkozásairól mindig élményekkel gazdagon jönnek haza a gyerekek” – nyilatkozott a Postnak az igazgató.

A gyerekek kedvencébe, a közös csatajelenetbe egy-két lelkes apuka is bekapcsolódott

A nézők megnézhették az ORFK Rendőrségi Országos Kiképző Központ bemutatóit is. A dunakeszi Rendőrségi Oktatás és Kiképző Központ nemzetközi hírű, itt képzik ki a legprofibb kutyákat. Engedelmes feladatokat, illetve őrző-védő feladatokat mutattak be az arénában Hajdú Tamás törzszászlós mester- kutyakiképző vezetésével.

ORFK Rendőrségi Országos Kiképző Központ bemutatója

Végül, de nem utolsó sorban Krekács Zoltán solymász műsorát nézhettük meg. A solymászat a vadászat egyik legősibb fajtája, amelyet már a honfoglaló magyarság mesteri szinten művelt. Valóban a vadászat a cél, de mégis több annál, hiszen a ragadozó madarak tudományos ismerete, a természettel való kapcsolódás, a solymászati eszközök elkészítése mind a solymászat része.

Krekács Zoltán solymász

Minőségi programok helyben

Sipos Dávid alpolgármester, a Dunakeszi Programiroda vezetője elárulta, hogy idén is színes programkínálattal készülnek. “Kiemelt célunk, hogy helyben tudjuk biztosítani a minőségi szórakozást, kikapcsolódást a dunakeszieknek.

Természetesen más településekről is szívesen látjuk a vendégeket, de mi elsősOrban a dunakeszieknek szervezzük a rendezvényeinket, ezért is hoztuk létre a Dunakeszi Kártyát,

amivel minden rendezvényünkre ingyenes belépést tudunk biztosítani a helyieknek” – nyilatkozta Sipos Dávid. Ahogy azt korábban írtuk, a város születésnapját egy Majka-koncerttel ünneplik meg.

Papírkardokkal és papírgalacsinokkal próbálhatták ki a csata ízét a gyerekek – Persze utána a gyerekek fel is szedték

Mindeközben folyamatosan ki lehetett próbálni a nap tematikájához kapcsolódó népi játékokat, ágyúkat, kardokat, ügyességi játékokat.

A programhoz kapcsolódó népi játékokat is kipróbálhatták a gyerekek

Népszerű volt a matricagyűjtő pont, hiszen közeleg május elseje, amikor a Gyűjtsd össze Dunakeszit! albumot belehet majd mutatni – természetesen ajándékért cserébe.

Színpadi programmal is készültek a szervezők, és bár az időjárás-jelentés gyenge esőt jósolt, végül még a nap is kisütött.

Előző cikkZentai Kati: Dunakeszin történelmet írunk az idei évben
Következő cikkBabonás? Most megtudhatja, honnan erednek a népi hiedelmek!