Az eredetileg 1938-ban elkészült, majd a II. világháborúban megsemmisült Aranyvonat újraépített Szent Jobb-ereklyeszállító kocsiját mutatták be augusztus 20-án a Vasúttörténeti Parkban.

MTI/Lakatos Péter

Az ereklyeszállító kocsit a kormány megbízásából, a Magyar Nemzeti Múzeum irányításával a Dunakeszi Járműjavítóban építették újra 5 év alatt, az eredetivel megegyezően, de a mai vasúti közlekedésbiztonsági előírásoknak megfelelően. Az ereklyeszállító kocsiban a Szent Korona másolata látható, előtte hagyományőrző koronaőrök állnak.

[fbvideo link=”https://business.facebook.com/dunakeszipost/videos/785079145576512/?t=0″ width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

A díszvonat megépítéséhez régi fényképeket és levéltári forrásokat is felhasználtak. Az ereklyeszállító díszkocsi rekonstrukcióját a Budakeszi Kultúra Alapítvány kezdeményezte 2010-ben a Magyar Koronaőrök Egyesületével közösen. Eredetileg 70 millió forintot szántak rá, de később ezt az összeget jelentősen megemelték, így összesen legkevesebb 300 millió forintba került.