Dohányzó beteg okozott tüzet a fővárosi Szent Margit Kórház Covid-részlegén. Közben alig 70 ezer oltásra vagyunk a lépcsőzetes újraindítás startjától.

Egy egész szintet ki kellett üríteni a Bécsi úti kórházban, miután egy beteg égő cigarettával a szájában aludt el. A berendezési tárgyak tüzet fogtak a Covid-részleg egyik kórtermében, 8 négyzetméteren lángolt minden, a dohányzó beteg egyik társa is megégett – értesült a helyszínről a Dunakeszi Post. Kedden délelőtt azt közölték, hogy az illető a gondos ellátás ellenére meghalt. A bajt okozó beteg nem sérült meg. A hajnali tűzhöz nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók, végül sikerült megfékezniük a lángokat. A 40 beteg többségét már visszaköltöztették a kiürített kórtermekbe, a többieknek máshol keresnek helyet.

Közben kevesebb, mint 70 ezer oltásra kerültünk a lépcsőzetes újraindítás kezdetétől. A reggeli adatok szerint eddig 2 432 313 embert oltottak be Magyarországon, közülük 922 886-an már a második adag vakcinát is megkapták. Meghalt 170, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1890 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portálon azt írták: 691 743-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 22 098-ra, a gyógyultaké 418 568-ra emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 251 077-re nőtt. Kórházban 12 007 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1440-en vannak lélegeztetőgépen.

A beoltottak száma rövidesen eléri a 2,5 milliót, ezt követően a 144/2021-es kormányrendelet értelmében megkezdődik a lépcsőzetes újraindítás.

A fenti kormányrendelet értelmében a következő intézkedések lépnek életbe:

A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.

Az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva.

Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.

A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.

A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra.

Előző cikkÉled a természet Dunakeszin
Következő cikkSzerdától újraindulhatnak a szolgáltatások