Automata locsolóberendezés öntözi a Katonadombot. A szerkezet esőérzékelővel van ellátva, így csapadék esetén leáll. Az már egy másik kérdés, hogy mennyi esőnek kell ehhez esnie. Lukácsi Bálint képviselő az önkormányzathoz fordult.

Katonadomb, öntöző

Ha odaadják a kulcsot, szívesen elzárom a csapokat – írta az önkormányzatnak Lukácsi Bálint. Az ellenzéki képviselő pazarlásnak gondolja, hogy szemerkélő esőben is megy a katonadombi locsolóberendezés. Olyannyira súlyosnak gondolja a helyzetet, hogy a vélt pénzkidobás miatt jogi felelősséget is emleget.

Mi is az a Mini-Click

A Post megtudta, hogy a Katonadombon 4 Hunter Mini-Click esőérzékelő szabályozza a locsolóberendezést. Az amúgy bárki által megvásárolható, tehát ellenőrizhető szerkezetben lamellák (lapocskák) vannak. Ha az eső ráesik, akkor ezek megduzzadnak és idővel megnyomnak egy mikrokapcsolót.

hunter-mini-clik-esoerzekelo
Hunter Mini-Click esőérzékelő

Azt, hogy a kikapcsolást mekkora eső idézze elő, 4 fokozatban, egyszerűen lehet beállítani. Magyarán nem az első, de talán nem is a második csepp esőnél kapcsolja ki a locsolót.

Tudják, hogy esőben is megy

Az önkormányzat által használt készülék 19 milliméternyi eső esetén állítja le az öntözést. Ez akár több perces esőt is feltételez. A Post által megkérdezett kertész szerint egy ekkora területen, mint a Katonadomb, ez indokolt lehet. A terület talaja ugyanis  homokos, amelyen szinte azonnal átfolyik a víz. Ahhoz, hogy egy ilyen vagy ehhez hasonló területen mindig zöld legyen a fű, rendszeres csapadékra vagy öntözésre van szükség.

Napi 600 forint

A Post megkereste az önkormányzatot is. Ott azt mondják, hogy az öntözés költsége, napi 20 órával számolva, kb. 600 forint naponta. Meglátásuk szerint a kulturált, parkosított környezet ennyit megér.

Játszótér a Katonadombon
Játszótér a Katonadombon

Azt már csak félhivatalosan tették hozzá, hogy ha a képviselő a vélt pazarlás miatt vállalja a vízhiány miatt kiégő fű újratelepítését, akkor akár tehetnek is egy kísérletet. De ezt ők, mármint az önkormányzati kft. szakemberei inkább nem próbálnák ki.

Előző cikk70-nel lehet suhanni a Pálya utcán, de lesz egy trükk
Következő cikkDunakeszi győzelem a budapesti maratonon