Most vasárnap lesz a Szent Mihály-templom búcsúja. Az idei programról egyébként írtunk már ITT, de most egy picit a múltba ássuk bele magunkat.

Ez a szép téli fotó akkor készült, amikor még az öreg Szent Mihály-templom állt a háttérben, egész pontosan 1932-ben. A templomot gróf Grassalkovich Antal 1756-ban építtette. Eredeti tornya hagyma alakú, barokk stílusú volt. Ezt a tornyot a templom 1892-ben kapta a Magyar Lovaregylet jóvoltából.

A 19. század végére egyértelművé vált, hogy az Öregtemplom befogadóképessége nem elegendő. Révész István plébános már a századfordulón elkezdett foglalkozni egy új templom építésének gondolatával. 1936. május 31-én tették meg az első kapavágást, és – püspöki engedéllyel – a karácsonyi ünnepeket, majd 1937-ben a húsvétot már az új templom vakolatlan falai között ünnepelhették a dunakesziek. Hanauer Á. István váci megyéspüspök 1937. október 10-én szentelte fel az új templomot. (Wikipédia)

Egy képeslapon még egy látványterv is megjelent a templomról.

Búcsú

A Helytörténeti szemlében olvashatjuk, hogy a búcsú korábban az esztendő egyik legfontosabb ünnepi alkalmának számított. Ez volt talán a legtöbb vendéget megmozgató esemény, amikor a távolabb élő rokonok hazalátogattak és találkoztak egymással.

A móka már jóval 1945 előtt is hozzátartozott a búcsúhoz. „A hintákat a 20. század első felében elektromos áram helyett még emberi erő mozgatta. A hagyományos láncos ringlispíl működtetésében a sokadalomban sétálgató és szórakozni vágyó legények segédkeztek. Ebben az időben a hajtást a körhinta tetején végezték, mely deszkákkal volt befedve. A mozgást hajtórudak segítségével generálták, melyek a hinta tengelyéből merőlegesen álltak ki. Ezeket markolva sétáltak vagy futottak körbe-körbe a fiatalok attól függően, hogy mikor, milyen sebességre vágytak a hintában ülők. Az volt a szokás, hogy ha valaki 10 körön keresztül hajtotta a hintát, akkor egyszer ingyen felülhetett rá. A tulajdonosoknak ez megérte, hisz tíz kör után se ereje, se gyomra nem maradt a legtöbb hajtónak ahhoz, hogy felüljön egy menetre.”

A fényképen a híres dunakeszi vásár egy jelenetét láthatjuk.

Ha meg szeretné ünnepelni a dunakeszi búcsút, látogasson ki vasárnap a Főtérre, részletes programot ITT talál.

(A képeket a városi könyvtár adatbázisából merítettük)

Előző cikkKerékpáros szervizoszlopokat telepítettek a városban
Következő cikkOktóber 14-én lesz Wittner Mária temetése a dunakeszi temetőben