Hétfőn kezdik kézbesíteni a 7,9 millió választópolgárnak a május 26-ai Európai Parlament-i választásról szóló értesítőt – írja az MTI. Dunakeszin is lehet szavazatszámlálónak jelentkezni, azaz figyelni a korrekt lebonyolítást.

MTI Fotó: Balázs Attila

A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy szerepelnek az európai parlamenti választás névjegyzékben, és melyik szavazókörben tudnak élni választójogukkal.

A 7,9 millió választópolgárnak legkésőbb április 5-ig postázzák az értesítőt a lakcímükre arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Ha valaki ezt nem kapja meg, akkor azt a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.

Azoknak, akik még nem nagykorúak, de a május 26-ai választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevet, születési nevet, születési időt és a lakcímét tartalmazza, megtalálható rajta a szavazás pontos helye és ideje. Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak.

A szavazásra a választópolgárnak a lakcímkártyáját kell elvinnie, továbbá igazolnia kell személyazonosságát érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel (jogosítvánnyal).

Mindenki, aki választó és választható, jelentkezhet a szavazatszámláló bizottságba. Ezek a testületek a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szervei, amelyeknek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.

Dunakeszin ezt az alábbi nyomtatványokon teheti meg.

Magyarországon az Európai Parlament-i választást május 26-án tartják, az eredményeket este 23 órától teszik közzé.

 

Előző cikkSisakos meccs lesz vasárnap Dunakeszin
Következő cikkEgy ötgyermekes édesanya kérdezi a városházát